"Geen kontennaaier als burgemeester"

In mei 2015 treedt in Diemen een nieuwe burgemeester aan. NAP Nieuws toog er naartoe om te vragen wat voor burgemeester de inwoners zelf willen zien.

Station Diemen Zuid (Foto: Mig de Jong)
Station Diemen Zuid (Foto: Mig de Jong)

“Ik wil een mensenmens als burgemeester, niet een kontennaaier.” Helmie Adam (54) is fietsend aangekomen bij de Beukerhorstflat in Diemen. Ondanks de regen ziet haar korte blonde coupe er nog keurig uit. Niet dat ze mevrouw Koopmanschap – de huidige burgemeester van Diemen – nou zo’n kontennaaier vindt. “Zij heeft het goed gedaan, hoor. Maar ik wil iemand die naar de gewone mens luistert, en niet naar de mens met de portemonnee.”

Diemen krijgt een nieuwe burgemeester. Na twaalf jaar Amy Koopmanschap (GroenLinks) vindt vooral Koopmanschap zelf dat het tijd wordt voor iets nieuws. In mei treedt haar vervanger aan, benoemd door de gemeenteraad. Over wie dit wordt, hebben de ruim 26 duizend Diemenaren niets te zeggen. Maar wat willen ze zelf eigenlijk voor een burgemeester?

Godverlaten
De Beukenhorstflat waar Helmie Adam voor staat, ligt er op dinsdagmiddag godverlaten bij. Het was deze flat waar in september een explosie plaatsvond na een gaslek. Twee mensen kwamen om het leven en vijftien raakten gewond. Enkele bewoners van de flat uitten in de nasleep van de explosie kritiek op Koopmanschap. Ze durfden hun appartement niet in en vonden dat de burgemeester te weinig deed om hen te helpen.

“Ik vind dat ze het toen goed gedaan heeft, hoor”, zegt Helmie Adam. Wat voor persoon de nieuwe burgervader wordt, maakt haar eigenlijk niet veel uit. “Als het maar niemand van PvdA of VVD is. Doe mij maar weer iemand van GroenLinks, en het zou fijn zijn als het een jonger persoon is.”

Bloedzuigers
Iets verderop bij Café Mell staat Hien Tan (65) achter de bar. Al op het late middaguur staat de besnorde barman biertjes te tappen. Aan een tafeltje zit een viertal mannen zwijgzaam te kaarten, een jarentachtig-saxofoon keuvelt op de achtergrond.

Barman Hien woont naar eigen zeggen al meer dan vijftig jaar in Diemen. Over Koopmanschap is hij zeer te spreken.“Een paar jaar geleden kreeg ik hier een baksteen door het raam. Zij was toevallig bij de kleermaker hiernaast. Toen is ze bij ons binnengekomen. “Oh meneer, wat is er gebeurd? Bent u wel verzekerd?” Kijk, dat vind ik nou mooi. Dat toont menselijke betrokkenheid. Dat zou ik ook graag in de nieuwe burgemeester zien.”

“Ach, dat is toch allemaal politiek, man”, bromt Alex (61), een stamgast die aan de bar zit. Hij neemt een slok van zijn bier. “Ik heb niet echt inzicht in wat Amy allemaal gedaan heeft. De volgende burgemeester moet transparanter zijn.”

Wel goed geregeld
In het winkelcentrum van Diemen is het warm en droog. Tim (27) werkt parttime als postbode en studeert economie aan de Hogeschool van Amsterdam. Samen met zijn vriendin Nikkie (26) heeft hij zojuist boodschappen gedaan. Op de vraag wat voor burgemeester hij volgend jaar in Diemen wil zien, begint hij te blozen. “Ik weet vrijwel niets over onze burgemeester, behalve dat we er eentje hebben.”

Nikkie valt bij: “Wat doet een burgemeester eigenlijk allemaal wel of niet? Ik weet het niet eens.” Dan: “Hoe de nieuwe wordt, maakt mij niet zoveel uit. Alles is hier eigenlijk wel goed geregeld.”

Aardig vrouwtje
Ook eigenaar Huub Somers (60) van kleermakerij Dr. Shoe is tevreden met hoe het er momenteel in Diemen aan toe gaat. “Het is een aardig vrouwtje, hoor, die Koopmanschap”, zegt hij. Geconcentreerd staat hij gebogen over een vierjarig ventje. De rits van zijn jas is kapot. Huub sleutelt eraan.

Hij zegt dat Koopmanschap veel heeft gedaan voor het winkelcentrum. Verder heeft hij nauwelijks met de burgemeester te maken. Ook als ondernemer niet. Van welke partij de nieuwe komt, maakt hem niet veel uit. Maar, geeft hij toe, hij is een Amsterdammer. “Dus zoveel weet ik eigenlijk niet eens over Diemen.”

Met grote ogen kijkt de peuter omhoog, zijn vader achter zich. “Even kijken”, Huub bevestigt een nieuwe ritssluiting en klopt de jongen op zijn hoofd, “zo, dat is gepiept.”