De klok slaat… van 7.38 tot 17.44

In iedere editie van NAP schrijft een van onze redacteuren een column over Amsterdam naar aanleiding van een tijdstip. Vandaag slaat de klok van 7.38 tot 17.44.

Opstaan. 7.38 gaat de wekker. Te vroeg, zeker nog 22 minuten blijven liggen. Verwarming alvast op stand 3 zetten, wordt het lekker warm als je om 8 uur onder je deken uitkomt. Douchen. Maar 53 liter in de boiler hebben zitten. Daar kan je het net 27 minuten en 33 seconden mee doen. Zeker 4 kopjes koffie drinken, brood eten van €1.08 per pak. Dat moet goedkoper kunnen.

foto: http://www.atheistconnect.org
foto: http://www.atheistconnect.org

15 minuten naar de UvA fietsen op de 2e-hands fiets die je hebt gekocht voor 108 euro. Aangehouden worden op de hoek van de Haarlemmerstraat en de Korte Prinsengracht, omdat de politie je serienummer wil controleren. Fiets op zijn kop, nummer 60011309502107. Niks aan de hand, de fiets is niet gestolen. Doorfietsen langs het buurtcafé. Er staat een bord buiten. Koffie met appelgebak, €2,95.

Aankomen in je lokaal, 0.14. Computer opstarten. Je studentnummer intypen, 5879566. Wachtwoord. Zeg ik hier niet. Firefox versie 2.241 opstarten. Gebruik maken van de 15 seconden opstarttijd om te kijken hoe laat het is. 9.05 uur. Vijf minuten te laat. Niet getreurd, ook maar vijf minuten langer doorwerken.

Koffie halen in de automaat met serienummer 117430. Ik wil graag keuze 1, koffie. Extra suiker is niet nodig, wel nog even twijfelen over de sterkte van de koffie. Toch maar neutraal op 3 laten staan. 5 was nogal sterk geweest. Chipknip in de automaat stoppen. Twee keuzes. 1: Maestro, 2: Chipknip. Voor keuze 2 kiezen, 35 cent betalen. Smerige koffie drinken.

Even naar buiten. Rondje lopen om cadeautjes te kopen, maar tijdens het wandelen naar het toilet moeten. Binnengaan bij ‘2theloo’ in de Kalverstraat, toch wat schoner dan een Dixi mobiel toilet. 1 euro betalen om het toilet uit te proberen. Waardebon van 50 cent krijgen voor een volgende keer. Aangetrokken worden door de ‘alles voor 1 euro-actie’ op nummer 41. Uitverkoop bij de Blokker.

Om 17.05 besluiten naar huis te gaan. Helaas een lekke band. Is ook niet de eerste keer dat dat gebeurt. Voor 8 euro besluiten de band te laten plakken. De fiets is morgenochtend 9.00 uur op te halen. Twijfelen hoe naar huis te gaan. Nog even op de computer de routeplanner op 9292ov.nl bekijken. Of toch met 1 van de 300 elektrische Car2go-Smarts? Nee, toch maar met de tram vanaf het Spui naar het centraal station. Keuze uit tram 1, 2, 5,16 of 24, 14,9 of 4. De 5 komt het eerst. Twee haltes, maar ik moet daarna nog met bus 48.

Bij de bushalte afgeleid worden door twee telefoonaanbiedingen. 800 belminuten voor €20,00 euro per maand, of toch de 10=25-actie van Lebara? Bus 22 komt eerder dan de 48. Het glas in de bus is van de firma Pilkington, het glasplaatnummer is e1 43r-00159. Ik zit op een van de 263 plekken in de bus. Achter me horen zeggen dat drie rijlessen plus afrijden 400 euro kost. Schouders ophalen. Heb al drie jaar een rijbewijs.

Tijdens de busrit Facebook openen op je mobiel. Kijken naar wat je 314 vrienden uitspoken. Drie nieuwe meldingen hebben. Zeven mensen vinden je profielfoto leuk. Ook nog even Twitter bekijken. Weer zes nieuwe followers erbij hebben. 83 nu in totaal.

Ge-sms’t worden door een vriend, berichtje nummer 1089. ‘Kom je eten vanavond?’ Zeggen dat je twijfelt. Ondertussen muziek luisteren op je iPod. 6083 nummers op shuffle. Genieten van ‘Summer of 69’, Bryan Adams. Ondertussen belt die vriend om me toch over te halen.

17.44 thuis op nummer 845.

Dit is een dagelijkse dag in Amsterdam. Cijfers om je heen, alles heeft een nummer. Maar dan zie je die naam van je vriend op je telefoon. Je ziet de naam, maar het nummer weet je niet. Die acht cijfers van het telefoonnummer? Geen idee, het interesseert je ook niet. Je vertrouwt blindelings op de naam en de foto van die vriend, met zijn zwarte krullen. Vijf jaar geleden wist ik nog huisnummers van verre vrienden, nu weet ik het nummer van mijn naaste familie niet eens. Ergens is dat wel een beetje gek.