Column – Uitglijders in campagnetijd

Wouter Bos, dutch leader of the PvdA (labour p...
Image via Wikipedia

De één wacht smachtend op een Elfstedentocht, de ander vervloekt de winter en droomt van tropische oorden. Een serie columns over de winter.

Amsterdam – Stel dat het de rest van de winter zo koud blijft? Ik zie mezelf al op 3 maart door een sneeuwstorm, de ijzige kou trotserend, glibberend over de gladde stoep, naar het stembureau bij mij om de hoek lopen. Wat een vreselijk vooruitzicht.

Dat dachten de PvdA Tweede Kamerleden Pierre Heijnen en Paul Kalma ook. Zij vroegen staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) op 1 februari naar de mogelijkheid om de gemeenteraadsverkiezingen uit te stellen naar een warmere maand. Volgens hen is het in Nederland te koud om campagne te voeren.

Wouter Bos vond het handelen van zijn partijgenoten geen succes: “Elke partij heeft recht op één grote, domme fout tijdens de campagne” zei Bos op 2 februari in RTL Z. “En dit was de fout van de PvdA.” Heeft Bos gelijk? Heeft elke partij recht op één grote, domme fout?

Partijen maken steeds meer gebruik van internet om kiezers te bereiken. Twitteren, bloggen; een beetje politicus doet er tegenwoordig aan mee. Kalma en Heijnen zullen er blij mee zijn; campagne voeren kan ook achter een computer in een lekkere warme kamer. Of toch niet?

Internet blijkt namelijk een valkuil. Zo is Youtube een bron van genante campagnefilmpjes, daar geplaatst door de partijen zelf. Ze doen hard hun best om mensen naar de stembus te krijgen. Niet vreemd met een gemiddelde opkomst van 58,2 procent bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Maar waarom op deze manier?

Zo doet het campagnefilmpje van het CDA in Druten denken aan het begin van een slechte soap. Schijnbaar wist niemand van de fractie hoe ze een filmpje moesten maken, vandaar dat er maar een paar foto’s achter elkaar zijn gezet. De ChristenUnie lijkt met een lekker deuntje en door de stad rennende jonge politici van hun suffe imago af te komen. Het niet zo hippe bruine pak en de wel erg lage hekjes waar ze overheen springen, slaan de plank echter net mis. De tekstschrijver van het campagnelied van de SP, kwam schijnbaar niet verder dan “Jij, ik, wij, SP”.  En op de campagneposters van de studentenpartij student058 uit Leeuwarden zit de lijsttrekker naakt in de raadszaal met een biertje voor zijn geslachtsdeel.  De vraag is of deze poster ook stemmers trekt.

Er worden dus genoeg fouten gemaakt tijdens campagnetijd. Maar of deze fouten evenredig zijn aan de grote, domme fout van Heijnen en Kalma, is de vraag. Zij hebben hun verzoek over het uitstellen van de verkiezingen inmiddels weer ingetrokken. Dus winter of niet, we zullen gaan stemmen op 3 maart. Ik ben benieuwd welke uitglijders partijen tot die tijd nog maken.

Reblog this post [with Zemanta]