Grote Koninginnedagfeesten naar randen van de stad

AMSTERDAM, 27 januari – Feesten met meer dan 2000 bezoekers zijn dit jaar tijdens Koninginnedag niet meer toegestaan in en bij het centrum. Organisatoren moesten daarom op zoek naar nieuwe locaties aan de rand van de stad. Binnen een maand is bekend op welke locaties de grote Koninginnedagevenementen in Amsterdam dit jaar plaatsvinden. Dat zegt de woordvoerder van burgemeester Van der Laan.

Koninginnedag in Amsterdam. Foto: DirkvdM via Wikimedia Commons
Koninginnedag in Amsterdam. Foto: DirkvdM via Wikimedia Commons

De grotere feesten Loveland, SLAM!FM, GirlsLoveDJ’s en Apenkooi moeten dit jaar verhuizen. Van der Laan verbood deze evenementen op locaties in en dicht bij het centrum, omdat die volgens de burgemeester een “landelijke aantrekkingskracht” hebben. In 2011 vierden 800.000 mensen Koninginnedag in Amsterdam. Dat vindt de gemeente te veel. “We gaan niet wachten tot de eerste dode is gevallen,” aldus de woordvoerder van Van der Laan. Deze week werd bekend dat het Radio 538-feest, dat vorig jaar 300.000 bezoekers trok, niet door zal gaan.

Tom Veldhuis, managing partner van het feest Apenkooi dat vorig jaar voor de vijfde keer op het Marie Heinekenplein in de Pijp werd georganiseerd, ontkent dat het feest veel bezoekers van buiten de stad trekt. “Dat geldt misschien voor het evenement dat Radio 538 organiseert op het Museumplein. Maar op ons feest komen vooral Amsterdammers af.” Als de vergunning rond komt wijkt Apenkooi uit naar het NDSM-terrein op Amsterdam Noord, aldus Veldhuis. De organisatie GirlsLoveDJ’s krijgt daar een podium. Dat bevestigde Veldhuis gisteren. 

Ook Rachelle Leijting, woordvoerder van het dancefeest Loveland, benadrukt het Amsterdamse karakter van hun evenement. Vorig jaar werd Loveland in het Wertheimpark in het centrum georganiseerd. “We waren boos en teleurgesteld dat we op zoek moesten naar een andere locatie. We hadden echt het idee dat we dit feest voor de stad organiseerden,” aldus Leijting. Loveland heeft een vergunning aangevraagd voor een evenement in het Oosterpark. SLAM!FM, dat voorheen op het Rembrandtplein zat, wil naar het Java-eiland in stadsdeel Oost of naar de Zuidas.

Waarschijnlijk zullen er hekken om het feestterrein gezet worden, om het aantal bezoekers te reguleren. Zowel Leijting als Veldhuis sluit niet uit dat bezoekers straks een toegangskaartje moeten aanschaffen om binnen te komen. “We denken aan een symbolisch bedrag. Of het toegangsbewijs zou bijvoorbeeld inclusief een aantal consumpties zijn,” aldus Veldhuis. De typische K0ninginnedagsfeer gaat dan misschien verloren, denkt Leijting. Het evenement gaat meer lijken op een “minifestival”.

Wat de verplaatsing van grotere evenementen voor effect zal hebben, durft de gemeente Amsterdam nog niet te voorspellen. “Wij hopen op minder mensen en een betere spreiding,” aldus de woordvoerder van Van der Laan. In de binnenstad worden straks vooral kleine elementen georganiseerd met livemuziek. Leijten, van Loveland, denkt dat het beleid van de gemeente averechts zou kunnen werken. “Straks lopen er een heleboel mensen rond in de binnenstad, waar niet veel te doen is. Ik denk niet dat de sfeer er op vooruit gaat.”