Pand 14 blijft toch open

Pand 14. Foto: Nadine Spronk Fotografie
Pand 14 in Zuidoost. Foto: Nadine Spronk Fotografie

AMSTERDAM, 1 februari – Cultureel platform Pand 14 in Amsterdam Zuidoost mag toch openblijven tot 2014. Het pand waarin de tijdelijke broedplaats gevestigd is, dreigde dit jaar te worden gesloopt. Buurman McDonalds, eigenaar van de grond, wilde het terrein gebruiken voor parkeerplaatsen. Nu is de vervroegde sloop afgeblazen. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat, eigenaar van het pand.

Cultureel platform Pand 14 is een horecagelegenheid, organiseert optredens en tentoonstellingen, en biedt atelierruimte aan kunstenaars. Aan de initiatiefnemers was door Rijkswaterstaat in 2010 beloofd dat ze tot 2014 gebruik mochten maken van de ruimte, tot de verbreding van de naastgelegen A9 Gaasperdammerweg van start zou gaan. Op de belofte dat Pand 14 niet voor 2014 gesloopt zou worden, kwam Rijkswaterstaat afgelopen zomer terug. Reden: McDonalds, eigenaar van het perceel waarop het pand staat, had Rijkswaterstaat verzocht om Pand 14 eerder te slopen.

Fastfoodketen McDonalds beklaagde zich bij Rijkswaterstaat over “overlast” door activiteiten door Pand 14 en drong erop aan sloop te vervroegen. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Een woordvoerder van McDonalds ontkent geklaagd te hebben. De grond wil de hamburgerketen volgens Rijkswaterstaat gebruiken voor extra parkeerplaatsen. McDonalds onthoudt zich van verder commentaar.

De gemeente was niet blij met de vervroegde sloop van Pand 14. Volgens wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening, GroenLinks) heeft Pand 14 een “pioniersfunctie” en draagt als broedplaats bij aan de “gewenste transformatie” van bedrijventerrein Amstel III. Hij ontkent dat Pand 14 voor overlast zorgt. Navraag door de wethouder bij politie leert dat er “geen meldingen van overlast” zijn, en na controle is gebleken dat de beveiliging van Pand 14 “in orde” is. De gemeente heeft formeel geen zeggenschap over het pand, maar desondanks heeft Van Poelgeest er bij Rijkswaterstaat op aangedrongen om Pand 14 pas in 2014 te slopen. Volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat waren de argumenten van de gemeente “overtuigend”, waarop besloten is 2014 toch als sloopjaar te handhaven.

Pand 14 kreeg afgelopen zomer een evenementenvergunning, die in feite een legalisering is van de activiteiten die al enkele jaren werden georganiseerd toen het pand nog gekraakt werd. De gemeente heeft het cultureel centrum gelegaliseerd, omdat het aansluit bij de plannen om Amstel III aantrekkelijker te maken. Dit bedrijventerrein, het gebied tussen de Amsterdam ArenA en academisch ziekenhuis AMC heeft al een tijd te kampen heeft met leegstand.

Pand 14 mag nu openblijven tot het pand gesloopt wordt om de uitbreiding van de A9 mogelijk te maken, zoals in de oorspronkelijke plannen is overeengekomen. De initiatiefnemers van Pand 14 zeggen blij te zijn met het resultaat. “Gelukkig is de gemeente zich ermee gaan bemoeien”, zegt Staas Lucassen, één van de initiatiefnemers. “Als kleine partij hadden wij het nooit gered.” Pand 14 maakt plannen om komende maanden uit te breiden, met meer doordeweekse activiteiten en opening van een terras in het voorjaar.