UvA-docenten blijven mogelijk toch aan

Logo UvA

AMSTERDAM, 3 februari – UvA-docenten klassieke talen David Rijser en Piet Gerbrandy behouden mogelijk toch hun baan. Frank van Vree, decaan van de Geesteswetenschappenfaculteit, laat weten dat er volgende week drie vacatures worden geadverteerd. “Dat opent perspectieven naar een oplossing.”

De door Van Vree genoemde vacatures komen beschikbaar in het nog op te richten Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archeology (Acasa). “Interne kandidaten hebben daarbij voorrang”, zegt Van Vree. De opleidingen Klassieke Talen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) gaan ook onderdeel uitmaken van het Acasa.

Vorige maand werd bekend dat de docenten ontslag was aangezegd. Eén van de redenen was deze toekomstige samenwerking tussen de UvA en de VU. Vorige week vond een hoorzitting plaats over de kwestie, nadat de docenten tekenden bezwaar hadden aangetekend. Over de uitslag hiervan is nog niets bekend. Studenten kwamen ook in actie tegen het dreigende ontslag. Gisteren bood studentenpartij Mei decaan Van Vree de petitie ‘Behoud David en Piet’ aan, met meer dan 1200 handtekeningen.

Rijser en Gerbrandy zijn niet bereikbaar voor commentaar. Ze hebben afgesproken geen vragen van media te beantwoorden, “om de werkverhoudingen niet nog erger te verstoren”. Wel bevestigt Gebrandy dat er “het een ander aan het verschuiven is, wat enige hoop op een goede afloop geeft”.