Oppositie niet aanwezig, debat bezuinigingen afgezegd

Het Amsterdamse stadhuis. Foto: Iijjccoo via wikipedia.nl/Wikimedia
Het Amsterdamse stadhuis. Foto: Iijjccoo via wikipedia.nl/Wikimedia

AMSTERDAM, 8 februari – Oppositiepartijen CDA, D66, SP, Trots en RED Amsterdam geven aan vanavond niet aanwezig te zijn bij een debat over nieuwe bezuinigingen. Zij vinden dat het aandragen van nieuwe bezuinigingsvoorstellen niet hun verantwoordelijkheid is, maar die van het college. PvdA en VVD reageren verontwaardigd. De coalitiepartijen hebben het debat geheel afgelast.

Het speciaal ingelaste debat was een voorstel van wethouder Asscher (PvdA) uit november vorig jaar. Het debat stond gepland voor de vergadering van de commissie ICT, Jeugd en Financiën van vanavond. Het debat was bedoeld om de gemeenteraad bezuiningsprioriteiten mee te geven voor toekomstige besprekingen. De stad moet nog 100 miljoen extra bezuinigen.

“Niet erg democratisch”, noemt PvdA-raadslid Maarten Poorter de afzegging van de oppositie.“De oppositiepartijen ontlopen hun verantwoordelijkheid. Bij de aankondiging heeft niemand gezegd niet voorbereid te zijn.” Volgens SP-fractievoorzitter Laurens Ivens uitte hij destijds al zijn twijfels over het nut van een debat. “Ik snap dat de coalitie haar tegenstanders medeverantwoordelijk wil maken, maar wij willen wachten op de voorstellen van het college. Die kunnen wij dan waar nodig bijschaven.” Dat de andere oppositiepartijen zijn voorbeeld hebben gevolgd, komt ook voor hem als een verrassing.

CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari-Jansen erkent dat er tijdens de aankondiging van het debat door haar partij geen reactie werd gegeven, “negatief, noch positief”. Ze erkent dat de beslissing tot afzeggen eventueel eerder had gekund, maar vindt het verwijt dat de oppositiepartijen hun verantwoordelijkheid ontlopen “de rollen omdraaien”. Zij sluit zich aan bij Ivens. “Er ligt geen snipper papier op tafel. Dan heeft het geen zin in het luchtledige iets te gaan roepen.”