Amsterdammers ontduiken hondenbelasting

Niet alle Amsterdammers nemen het zo nauw met het betalen van de hondenbelasting. Dit blijkt uit een stadsbrede steekproef van de gemeente waarbij 409 hondenbezitters werden gecontroleerd. Van deze groep hondeigenaren had 25% zijn of haar viervoeter niet aangemeld bij de Belastingdienst. Meer dan de helft van de wanbetalers was afkomstig uit Stadsdeel Zuid. Ook in Noord en Oost ontduikt men de belasting liever.

(Foto: Scott King)
(Foto: Scott King)

Bij de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam (DBGA) staan 23.000 hondbezitters geregistreerd. Daarnaast gaat de Belastingdienst uit van 3.000 honden waarover geen belasting wordt betaald. “We hopen dat mensen deze controleacties als waarschuwing zien en hun hond hierdoor alsnog bij ons opgeven”, zegt de woordvoerder van DBGA. Met campagnes als ‘Baasje Braaf’ probeert DBGA de verplichte hondenbelasting onder de aandacht te brengen.

Oneerlijk
Tot nog toe hebben de inspanningen van DBGA weinig brave baasjes opgeleverd. Integendeel, actiecomités als ‘Stop Hondenbelasting’ zamelen handtekeningen in voor afschaffing van de belasting. Gary Yanover, oprichter van de actiegroep: “Het is oneerlijk dat de opbrengst van de hondenbelasting – jaarlijks €103,18 per hond – terecht komt in de pot voor de algemene middelen van de gemeente. Slechts een fractie van het totaalbedrag komt ten goede van de honden.”

Eva van Joost van de Dierenbescherming Amsterdam beaamt dit. “De gemeente besteedt het geld nu te weinig aan het hondenwelzijn en zou meer moeten uitgeven aan bijvoorbeeld losloopgebieden.”

Het handhavingsteam van de gemeente zal tussen maart en juni opnieuw de straat op gaan voor controles. De teamleider van het handhavingsteam: “Het zou mooi zijn als we die 25% nog te pakken krijgen.”