Minder hangjongeren dankzij klassieke muziek

(Foto's: Leonie Sellies)
In het portiek naast de Albert Heijn klinkt klassieke muziek. (Foto’s: Leonie Sellies)
De overlast van hangjongeren bij het Albert Heijn filiaal aan de Sarphatistraat in Amsterdam-Centrum is afgenomen. Begin december zijn speakers met klassieke muziek geplaatst om de hangjeugdproblematiek in de wijk tegen te gaan. Dagna Hoogkamer, woordvoerder van Albert Heijn: “We ervaren nu dat de overlast minder is.”

“Sinds de speakers zijn geplaatst zijn ze afgedropen,” vertelt buurtbewoner Evert van Barneveld. “Het heeft echt geholpen.” Vincent Kraal, teamleider en al ruim acht jaar werkzaam bij de Albert Heijn merkt ook dat de muziek effect heeft. “Er was heel veel hangjongerij bij de hele gevel. Je ziet het minder sinds de muziek er is.” Buurtbewoner Gijs Plantinga: “Heel sporadisch zie ik ze nog wel zitten, maar het is aanmerkelijk minder geworden.”

Van 12:00 ’s ochtends tot 2:00 ’s nachts klinkt in het portiek naast de Albert Heijn klassieke pianomuziek. De muziek is onderdeel van een pakket aan maatregelen dat door Albert Heijn is ingevoerd om de overlast in de buurt aan te pakken. “Eerder zijn al straatcoaches ingezet en zijn bij de gevel affiches opgehangen. Ook is contact geweest met het stadsdeel,” zegt Hoogkamer. “Bij een buurtschouw bleek dat buurtbewoners last hadden van de hangjongeren bij het portiek. Als goede buur wilden wij hier verandering in brengen.”

Of de klassieke muziek ook bij andere filialen van Albert Heijn zal worden ingezet is nog niet duidelijk. Hoogkamer: “De effecten moeten eerst geëvalueerd worden. Wanneer dit zal gebeuren kunnen we nog niet zeggen.”