Beroepsmuzikant: "Mijn uurloon slaat eigenlijk nergens op"

guitars-1186504-1279x852

AMSTERDAM Beroepsmuzikant zijn betekent seks, drugs, rock-’n-roll en vooral rijkdom, toch? Vergeet het maar. De helft van de Nederlandse profmusici werkte in 2014 keihard, maar verdiende volgens een onderzoek uitgevoerd in opdracht van twee muzikantenvakbonden nog geen 9.000 euro. Drie Amsterdamse broodmuzikanten vertellen hoe zij leven van de muziek.

Diede Claesen (25), zangeres in haar eigen popband DIEDE:
“Hoeveel ik verdien ligt aan hoe vaak we optreden. Dat is elke maand in ieder geval wel een paar keer. We hebben bijvoorbeeld meegedaan aan het rondreizende festival de Popronde, waarvoor we 33 shows hebben gespeeld. Ik moet wel dingen naast de band doen om rond te komen. Zo werk ik als levend standbeeld, zit ik in een theatercollectief, spreek ik jingles in voor reclames en radioprogramma’s, schrijf ik muziek voor andere artiesten en ben ik af en toe achtergrondzangeres.

“Ik doe al die dingen met liefde ernaast, ze vormen absoluut geen belemmering. Je leert er bovendien alle kanten van de business door kennen. Ik zou mijn bijbaantjes niet willen loslaten, maar ik hou wel het meest van spelen met de band. In een ideale wereld zou ik wat meer willen verdienen, zodat ik me over het geld niet druk hoef te maken. Niet dat ik rijk wil worden van de band, artistieke vrijheid zou al genoeg zijn. Ik denk ook dat het haalbaar is om alleen van de band te leven. Een plan B heb ik in ieder geval niet. Dat kan niet als je ergens helemaal voor gaat.”

Cato van Dijck (27), zangeres en gitarist in de psychedelische rootsband MY BABY:
“We zitten even met de band op Bali voor een vierdaagse minivakantie. Daarna reizen we voor optredens door naar Australië. We spelen zo’n 200 shows per jaar, dus het is zo druk dat ik er niets naast kan doen. Vroeger was ik hostess op boten in de grachten van Amsterdam, maar sinds anderhalf jaar leef ik van MY BABY. Dat kan mede doordat we met zijn drieën zijn. We hoeven het geld maar met weinig mensen te delen.

“Het is bijzonder dat we van onze muziek kunnen leven. Ik kwam bijvoorbeeld de zanger van John Coffey tegen in poppodium TivoliVredenburg, die werkt daar nog steeds. En De Staat schijnt het ook niet makkelijk te hebben. Het is voor ons ook geen luxebestaan hoor. Als je ziet hoeveel ik werk, slaat mijn uurloon eigenlijk nergens op, maar ik heb het er wel voor over. Als je je droombaan hebt, wil je er hard voor werken. Maar het zou wel leuk zijn als we in de toekomst niet meer alle optredens aan hoeven te nemen om rond te komen. Dan blijft er meer tijd over voor het schrijven van muziek.”

Karlijn de Vries (33), zangeres van coverband The Recipe, volgens 3FM een van de beste coverbands van Nederland:
“Muziek was eerst een hobby voor me. Toen ik er acht jaar geleden met The Recipe mijn werk van maakte, kon ik er niet van leven. Daarna zijn we gegroeid qua gage en aantal optredens, en nu zorgt de band eigenlijk wel voor de hoofdmoot van mijn inkomen. Een keer per week geef ik zangles. Verder pak ik studioklussen aan en val ik af en toe in bij andere bands. Dat doe ik omdat het geld oplevert voor extraatjes en vakanties, maar ook omdat ik het leuk vind. Ik stap graag uit mijn comfortzone, wil mezelf blijven prikkelen.

“Om me heen zie ik vrienden die een vaste baan hebben en een huis kopen. Dat kan ik niet, maar dat vind ik niet erg. Ik hoef niet rijk te worden. Het is gewoon een levensstijl, zonder muziek ben ik niks. Zo lang ik niet elk dubbeltje hoef om te draaien, vind ik het prima. Soms maak ik me wel zorgen: wat nou als ik een oude kop krijg, als het een beetje sneu wordt? Maar dan komt er wel weer iets anders op mijn pad. Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat ik niets meer met muziek zou doen.”