Stijgend aantal massagesalons gevolg van inperken raamprostitutie?

Sinds de gemeente Amsterdam de raamprostitutie op de Wallen terugdringt, groeit het aantal Chinese massagesalons in de stad enorm. Uit een tweejarig onderzoek van het Openbaar Ministerie blijkt dat de helft van alle Chinese massagesalons in Amsterdam illegale bordelen zijn. Is de stijging van het aantal salons een gevolg van het sluiten van de ramen?

aantal ramenHet gemeenteproject ‘1012’ moet ervoor zorgen dat de criminaliteit en verloedering in het hart van de stad worden teruggedrongen. Om dat te berijken wil de gemeente de raamprostitutie aanpakken, van de 476 ramen in 2007 moeten er uiteindelijk 292 overblijven 2015.

Terwijl de teller van het aantal gesloten ramen nu op 135 staat, is het aantal massagesalons waar illegale prostitutie plaatsvindt vanaf 2006 opgelopen van drie naar 68. Dit blijkt uit eerder gepubliceerde cijfers van Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO) en Bureau Onderzoek en Statistiek Amsterdam (O+S).

Marie-Louise Janssen, professor antropologie aan de Universiteit van Amsterdam, die eind 2012 een etnografisch onderzoek publiceerde over de Chinese beautybranche in Nederland, erkent dat er seksuele dienstverlening voorkomt in Chinese massagesalons. “Om een verband tussen de stijging van het aantal salons en een daling van het aantal ramen te kunnen onderbouwen moet je kunnen aantonen dat de klanten van massagesalons voorheen naar de ramen gingen en nu niet meer. Dat hebben we niet kunnen bewijzen. Raamprostitutie is ook een andere dienstverlening dan een erotische massage.”

aantal massagesalonsJanssen: “Maar een beleid gebaseerd op de gedachte ‘wat we niet zien is er ook niet’ is hypocriet en onverantwoord. In 2000 is prostitutie gelegaliseerd. Dat moet dan ook goed geregeld worden met professionele sekswerkers en masseuses, deugdelijke arbeidscondities en –contracten en safe sex-praktijken.”

Arjen Hoogeveen, gebiedscoördinator van project 1012, ziet door het project nieuwe ontwikkelingen in de buurt opkomen. Indien nodig worden deze bijgestuurd. “We hebben de afgelopen jaren inderdaad een stijging van het aantal Chinese massagesalons waargenomen. Daarom namen we halverwege 2011 in het bestemmingsplan op de groei van de salons te bevriezen. Het werden er te veel. Maar of de stijging van het aantal salons een direct gevolg is van project 1012 is niet te meten.”