‘Controles raambordelen helpen niet’

Het controleren van raambordelen op de Wallen door de gemeente Amsterdam helpt niet bij het opsporen van meer slachtoffers van mensenhandel en gedwongen prostitutie. Ook leiden de controles niet tot meer aangiftes tegen mensenhandelaren. Dit zegt Metje Blaak, ombudsvrouw van Amsterdamse raamprostituees.

(Foto: Ngobebe, flickr.com)
(Foto: Ngobebe, flickr.com)

Er kan volgens Metje Blaak, ombudsvrouw van Amsterdamse raamprostituees en zelf ex-prostituee, nog veel verbeterd worden aan de controles die de gemeente Amsterdam uitvoert bij de raambordelen op de Wallen.

Uit een evaluatie van de gemeente die op 17 september 2012 is verschenen, blijkt dat het aantal controles tussen 2010 en 2012 is gestegen van gemiddeld anderhalf keer per jaar naar vier keer jaar. Dit leidde in 2010 tot 19 meldingen van mensenhandel en 99 meldingen in 2011. Deze moeten nog door de politie onderzocht worden. Het is niet bekend hoeveel van deze meldingen tot concrete aangiftes hebben geleid.

De toename in het aantal meldingen zegt volgens Blaak alleen niets over de kwaliteit van de controles.
Tijdens de controles vragen agenten in het Engels vaak alleen naar de identiteitsbewijzen en het loon van de prostituees. De meeste vrouwen die gedwongen werken, komen uit voormalig Oostbloklanden als Polen en Hongarije en spreken alleen amper of slecht Engels. “Daarbij zijn ze in eigen land hartstikke bang voor de politie. Als een agent voor ze staat, blijven ze liever stil”, aldus Blaak.

Vertrouwenspersonen
Om erachter te komen welke vrouwen gedwongen als prostituee werken, stelt Blaak voor dat de politie met vertrouwenspersonen gaat werken die een Slavische taal spreken. Zo kan een hechter contact worden opgebouwd met de vrouwen.

“Nu duurt een controle twintig minuten. Dat is veel te kort. Agenten stellen een paar vragen en vertrekken weer snel. Een vertrouwenspersoon heeft de tijd en de taak om zich meer met de privélevens van vrouwen te bemoeien”, zo meldt Blaak. Vertrouwenspersonen zouden slachtoffers zo vaker kunnen overhalen om aangifte te doen.

Niet meer aangiftes
Stadsdeel Centrum erkent dat de controles niet gelijk tot meer aangiftes van slachtoffers hebben geleid. De controles zijn uitgevoerd door achttien agenten van het wijkteam Centrum en vier medewerkers van Stadstoezicht. Volgens de cijfers van de gemeente Amsterdam werken er tussen de 5000 en 8000 prostituees in de stad. Het percentage vrouwen dat hiertoe gedwongen wordt is onbekend, maar volgens de gemeente lopen de schattingen tussen de acht en negentig procent.