Ondernemers en portiers Leidseplein niet blij met proef politie

Café-eigenaren en portiers rondom het Leidseplein zijn niet blij met de pilot die de politie uitvoert waarbij de politie minder zichtbaar op straat aanwezig is. “De politie werkt preventief op straat. Als ze er niet zijn, komen er meer problemen”, zegt Robert Domhof, secretaris van de Belangenvereniging Horeca Leidsebuurt.

Het Leidseplein (Foto: Kevin Rosseel)
Het Leidseplein (Foto: Kevin Rosseel)
Op het Leidse- en Rembrandtplein hield de politie afgelopen vrijdagnacht een proef waarbij de politie minder zichtbaar op straat was. Meike Schuring, woordvoerder van Politie Amsterdam-Amstelland: “De agenten zijn niet meer alleen op de pleinen aanwezig, maar richten zich bijvoorbeeld ook op woninginbraak in de omliggende gebieden.” Volgens Schuring blijft het aantal agenten per avond gelijk, maar worden zij in een groter gebied en breder ingezet. De politie probeert de inzet van hun mensen op deze manier efficiënter te maken.

‘De politie schrikt af’
De Belangenvereniging Horeca Leidsebuurt (BHL) is van mening dat de politie duidelijk zichtbaar op straat moet zijn. “Wij zijn niet blij met de pilot. Het schrikt af als de politie op straat aanwezig is en dat gebeurt nu niet meer”, zegt Domhof.

Bedrijfsleider Cian Bongers van het drukbezochte Cooldown Café de Kleine vindt het moeilijk iets te zeggen over de proef van afgelopen vrijdagnacht. “De straat ligt hier helemaal open en het is koud. Er waren dus weinig mensen op straat vrijdag.” Hij is benieuwd naar komend weekend wanneer de proef voor de tweede en laatste keer herhaald wordt. De politie besluit vervolgens of de proef standaard beleid wordt.

‘Portier voelt zich in de steek gelaten’
Volgens Bongers is het al gauw een geslaagd project als de proef geëvalueerd wordt aan de hand van het aantal incidenten. Domhof van de BHL onderschrijft dit. “Natuurlijk worden er dan minder incidenten gerapporteerd. Op straat gebeuren dingen als wildplassen of openbaar dronkenschap die zonder politie op straat niet gesignaleerd worden.”

Volgens de BHL is het een politiezaak en wordt de vereniging er nauwelijks bij betrokken. “We hebben geen invloed,” zegt de secretaris van de vereniging. Volgens Donny Arends, oud-portier en nu adviseur van een aantal portiers in de Leidse buurt, worden de mogelijkheden voor de mannen aan de deur steeds beperkter. “Als er geen ondersteuning van de politie is, voel je je in de steek gelaten en sta je er alleen voor.”

De politie zegt in een reactie dat ondernemers en portiers niet verantwoordelijk worden voor de openbare orde en veiligheid op straat. “Dat is en blijft de eindverantwoordelijkheid van de politie.”