Nieuwe afvalbakken met Amsterdamse uitstraling

De afvalbakken in de hoofdstad zijn nodig aan vervanging toe, zegt Nico Hendrix van de gemeente Amsterdam. De gemeente kondigde deze week een opdracht aan voor het ontwerp, de productie en de levering van zo’n vierduizend nieuwe afvalbakken. “Er moet meer eenheid in het Amsterdamse straatbeeld komen.”

Dit beeld zal er over vier jaar anders uitzien. (Foto: Susan Blanken)
Dit straatbeeld zal er binnen vier jaar anders uitzien. (Foto: Susan Blanken)

Voor de nieuwe afvalbakken is vooraf geen specifiek budget opgesteld. De opdracht is Europees aanbesteed en fabrikanten kunnen zich aanmelden om de opdracht binnen te slepen. Hendrix, hoofd beleid Materiaaldienst bij de gemeente: “We vragen aan fabrikanten hoeveel het gaat kosten. Er is weinig geld, maar de afvalbakken moeten nodig vervangen worden.” Het hele proces zal zo’n vier jaar in beslag nemen.

De nieuwe afvalbakken, van honderd en tweehonderd liter, moeten weinig onderhoud vereisen om uiteindelijk kosten te kunnen besparen. Ook moeten ze een “Amsterdamse uitstraling” hebben, net zoals de bekende paaltjes amsterdammertjes. Hendrix: “We willen de Amsterdamse afvalbakken als merk deponeren, zodat ze net zo herkenbaar zijn als de amsterdammertjes.” Er zijn geen harde esthetische criteria vastgelegd waar de bakken aan moeten voldoen. Mogelijk dragen de bakken het nieuwe logo dat de gemeente vorige week presenteerde. “We denken er stiekem wel over na dat erop te zetten.”