“Onveilig? Nee hoor”

(foto: Maxey)
(foto: Maxey)
Een dag na de steekpartij waarbij een 15-jarig meisje werd gestoken door een leeftijdgenote is de rust teruggekeerd in het Johan Braakensiekhof. “De leerlingen zijn enorm geschrokken,” zegt School2Care in een brief aan omwonenden.

Tegen de muur van een huis in het Johan Braakensiekhof in Amsterdam-West leunt een rood met geel kinderfietsje. Een oudere man krabt het ijs van de ruiten van zijn auto. Verder is het stil op straat. Niks herinnert aan de steekpartij die hier een dag eerder plaatsvond, waarbij een 15-jarig meisje in haar rug werd gestoken door een leeftijdgenote.

Langlopend conflict
Dader en slachtoffer waren beiden leerlingen van School2Care. Dit is een school voor jongeren die extra ondersteuning nodig hebben omdat ze tijdelijk problemen hebben en daardoor bijvoorbeeld veel spijbelen. Onderweg naar de tramhalte ontstond ruzie tussen de twee meiden. De politie wil desgevraagd nog weinig kwijt over het incident, maar zegt wel dat “de aanleiding een langlopend conflict is tussen de twee dames.” Het slachtoffer zal als getuige worden gehoord en verblijft momenteel nog in het ziekenhuis.

“Het gebeurde hier om de hoek,” zegt een bejaarde buurtbewoner van de Fred Thomasstraat, die niet bij naam genoemd wil worden. “Waarschijnlijk is het gewonde meisje na de steekpartij is nog teruggelopen naar de school, want toen ik thuiskwam stonden voor de school politie en ambulance.”

Erg geschrokken
De school is vandaag gewoon open. Wel zijn twee schoolpsychologen aanwezig die de leerlingen komende weken zullen begeleiden. “Ze zijn erg geschrokken”, zegt woordvoerder Feija Doornenbal. Ze brengt hoogstpersoonlijk brieven rond in de buurt waarin de school de situatie uitlegt aan bewoners. “Dit zijn incidenten waar alle scholen mee te maken kunnen krijgen. Helaas wij dus ook.” Verder kan ze weinig zeggen, aangezien de politie nog volop met het onderzoek bezig is.

Vanaf de straat is weinig zichtbaar van de schrik. De school staat tussen de rijtjeshuizen, en kijkt uit op de Slotervaart, waarin een dun laagje ijs ligt. Voor de ingang staan fietsen her en der slordig geparkeerd. In de klaslokalen is een handjevol leerlingen te zien; docenten zitten aan hun bureau. Dichterbij komen is niet mogelijk. Om de school binnen te komen moet worden aangebeld.

Brief
In de brief aan de bewoners stelt de school zeer te betreuren dat dit is gebeurd, “ondanks alle inspanningen om overlast in de buurt te voorkomen.” Zo is er regelmatig contact met het buurtcomité om eventuele klachten aan te pakken en worden de leerlingen vanuit school gecoacht. “Het is de kerntaak van School2Care om gedragsproblemen van jongeren aan te pakken”, zegt Doornenbal.

De bewoner van de Fred Thomasstraat blijft nonchalant. “Het is erg, maar een onveilig gevoel? Nee hoor, af en toe zwaaien de kinderen zelfs even als ze langs het raam lopen. Dit is de eerste keer dat zoiets hier gebeurt.”

Woordvoerster Doornenbal loopt warm ingepakt langs de huizen met een stapel brieven in haar hand. Haar hakken echoën tussen de huizen, de brievenbus kleppert. De witte blaadjes die uit de brievenbus steken zijn wellicht het enige ongewone in de straat. Een oudere man veegt zijn voeten aan de deurmat, stapt naar binnen. De ruiten van zijn auto zijn weer schoon.