‘Niet vrouwen kleed je kuis, maar mannen handen thuis’

Demonstranten in rok op het Spui tonen zich solidair met vrouwen en protesteren tegen seksueel geweld. (Foto: Heleen Gorris)
Demonstranten in rok op het Spui tonen zich solidair met vrouwen.

In Amsterdam werd gistermiddag geprotesteerd tegen seksueel geweld. De demonstratie werd georganiseerd door de jongerenafdelingen van ondermeer PvdA, D66 en GroenLinks, naar aanleiding van de verkrachtingen in Keulen. Iedereen was opgeroepen een minirok te dragen.

AMSTERDAM. “Ik kan zo naar een sollicitatie”, lacht Emiel (20) terwijl hij naar de grond kijkt. Het lid van de jongerenorganisatie DWARS van GroenLinks draagt een donker colbert en een zwart rokje met een wit motief. Zijn blote, behaarde benen zijn rood aangelopen van de kou.

“Hoe het voelt een rok te dragen? Vooral koud”, vindt ook mededemonstrant Olaf (25) die net het Spui op komt lopen. Onder zijn jas is een zomers rokje met bloemetjes- en kersenmotief zichtbaar, die hij heeft geleend van een vriendin. “Maar het is voor het goede doel. Zeggen dat vrouwen een armlengte afstand van mannen moeten houden kan niet. Daarom ben ik hier vandaag om te demonstreren. Iedere vrouw moet over straat kunnen in de kleren die ze wil.”

Inmiddels staan ongeveer 150 mensen klaar voor de protestmars van het Spui naar de Nieuwmarkt. De demonstratie is georganiseerd door de jongerenafdelingen van onder andere PvdA, D66 en GroenLinks, als reactie op de gebeurtenissen in Keulen. De mannen maken met hun rokjes een statement en tonen zich solidair met vrouwen. “Het zijn de mannen die hun poten thuis moeten houden”, vindt Olaf.

Dat vrouwen het best op armlengte afstand kunnen blijven van onbekende mannen is een uitspraak van de burgemeester van Keulen, Henriette Reeker. De uitspraak volgde op de gebeurtenissen tijdens Nieuwjaarsnacht in de Duitse stad. Daar werden voor het station meer dan 100 vrouwen bestolen, aangerand en sommigen zelfs verkracht door mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk, waarvan een deel vluchteling. De uitspraak kwam Reeker op scherpe kritiek te staan, omdat de suggestie gewekt werd dat vrouwen hun gedrag aan moeten passen om niet lastig gevallen te worden, in plaats van mannen. “En dát is de omgekeerde wereld!”, schalt een jongen in leren rok door een microfoon, terwijl hij begint te lopen.

Opgetrokken wenkbrauwen. Opgestoken duimen. Toeristen die hun fototoestel grijpen. De mannen in rokjes die door de binnenstad lopen trekken alle aandacht. “Hi-ha, handen thuis!”, wordt er door iedereen gescandeerd. Een vrouw met een lange vlecht en een bril duikt op met een koektrommel, en biedt Emiel een koekje aan. “Goed bezig”, fluistert ze hem toe.

Helemaal voor in de colonne loopt Philip (54) met een kleurige hoofddoek, groene jas en geplooide rok. Hij houdt een bord omhoog: ‘Rokje of hoofddoek, val mij niet lastig’. “Ik protesteer tegen seksueel geweld tegen vrouwen in het algemeen. Het is een probleem waar bijna iedere vrouw wel eens mee te maken krijgt. Zo ook mijn dochter van 27. Ze was twee jaar geleden met nieuwjaar in Parijs, en werd daar in een café betast. Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen zich vaak bedreigd voelen in de publieke ruimte. Schokkend vind ik dat.”

Fietsers bellen geërgerd als de colonne de straat bij de Nieuwmarkt oversteekt. Emiel en Olaf poseren nog één keer met hun spandoek waarop staat: ‘Seksueel geweld is geen vrouwenprobleem’. Als de menigte oplost trekt Emiel een spijkerbroek uit zijn tas. Terwijl hij om zich heen kijkt trekt hij snel zijn broek aan en verdwijnt.

Op het plein voor De Waag is de zaterdagmarkt in volle gang. Voor de kaaskraam staat een jongen met lang zwart haar en gestreepte kousen. Hij draagt een rokje.