Amsterdam bovengemiddeld regenachtig

Van plan om naar de hoofdstad te verhuizen? Koop dan eerst een paraplu. Amsterdam is namelijk bovengemiddeld regenachtig. Dat blijkt uit een inventarisatie van regenval in 25 plekken verspreid over Nederland.

In Amsterdam viel in de periode 1980 tot en met 2014 jaarlijks gemiddeld 920,7 millimeter (mm) regen. Ter vergelijking: de gemiddelde regenval op de overige locaties bedroeg in dezelfde periode 852,3 mm.

Dashboard 1

Oktober is voor Amsterdam de natste maand. In gemeten periode viel er die maand gemiddeld 101,11 mm regen. Alleen in Haarlem en Den Helder werd in oktober gemiddeld meer regen gemeten. Amsterdammers die niet nat willen regenen, kunnen het best in april naar buiten gaan. Die maand is het droogst met gemiddeld 44,98 mm regen.

Dashboard 1

(Klik op de stad om hem uit te lichten in het overzicht. Klik op een maand en vervolgens op ‘Keep only’ om alleen gegevens voor die maand te tonen. Klik op het pijltje onderaan de grafiek om terug te keren naar het totaaloverzicht).

2014, het laatst gemeten jaar, was voor Amsterdam uitzonderlijk droog. Dat jaar kwam Amsterdam op plaats tien van natste steden in Nederland terecht. Uit de alle metingen tussen 1980 en 2014 blijkt Amsterdam echter de op drie na natste stad van Nederland. Alleen Apeldoorn, Arnhem en Rotterdam zijn gemiddeld regenachtiger.

Wie het graag droog houdt, kan het best naar het zuiden gaan. In Roermond, Eindhoven en Maastricht viel tussen 1980 en 2014 de minste regen.

(Klik op ‘Visible layers’ om een jaar te kiezen voor de vergelijking (2011-2014). Klik op een plaats om de gegevens van 2011-2014 voor die plaats te tonen).

Wilt u meer weten over de oorzaken en gevolgen van de vele regenval in de hoofdstad? Lees dan hier het achtergrondartikel.