Niet googelen, maar de buurman om hulp vragen

Oprichters van BoLo Belooft Sarah van der Vlerk (l.) en Roxanne Stam (r.)
Sarah van der Vlerk (l.) en Roxanne Stam (r.), oprichters van BoLo belooft. (Foto: Tirza van der Graaf)
Door verschillende activiteiten, waaronder een theatervoorstelling door de buurtbewoners zelf, zorgen voor meer ontmoeting en verbinding in de wijk. Dat is het doel van theatermakers Roxanne Stam (1988) en Sarah van der Vlerk (1987), die in november hun project BoLo Belooft startten.

Een theatervoorstelling gemaakt door professionele acteurs en buurtbewoners uit Bos en Lommer. Dat was de droom van theatermakers Roxanne Stam (1988) en Sarah van der Vlerk (1987). In mei wordt de voorstelling, die als thema ‘succes’ heeft, gespeeld in Podium Mozaïek. Stam: “Het is de bedoeling een montage-voorstelling te maken. Hierin wordt niet een verhaal van A tot Z verteld, maar worden losse scènes gemaakt die allemaal met het thema te maken hebben.”

Stam studeerde af als theatermaker en docent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Haar vriendin Sarah, die ze sinds haar achttiende kent, deed de regieopleiding aan de Rits School of Arts in Brussel. Ook zij is theaterdocente, in Nieuwegein. In november startten zij samen het eenjarige project BoLo Belooft, dat streeft naar meer verbinding en ontmoeting in de buurt. Daarbinnen leidt Stam de activiteiten, waarbij Van der Vlerk ondersteunt.

Community theater
Toen de vriendinnen twee jaar geleden in Bos en Lommer kwamen wonen, ontstond het idee iets met hun theaterachtergrond te doen voor de buurt. “We wilden een eigen project opstarten om de wijk beter te leren kennen”, zegt Stam. “Dat gebeurde meer, maar wij zagen dat bij veel projecten het doel het onderwerp is. Zoals op avonden in buurthuizen, die als doel hebben mensen te verbinden door bijvoorbeeld te praten over de omgang met elkaar. Wij wilden die verbinding ook bereiken, maar wel met een ander middel. Voor ons is dat met behulp van theater.”

De makers gebruiken hiervoor het community theater, dat zijn voorstellingen die voor en door een gemeenschap worden gemaakt. De makers, allebei bekend met dit soort theater, konden hun krachten bundelen om dit ook in Bos en Lommer te doen. “Tijdens mijn opleiding deed ik ervaring op met professionele acteurs en werkte Roxanne meer met amateurspelers”, zegt Van der Vlerk. “Dat hebben we gecombineerd.”

Tellen
Inmiddels hebben zo’n twintig amateurspelers uit Bos en Lommer zich aangemeld voor de kennismakingsbijeenkomst over twee weken. “Sommige spelers hebben al ervaring, andere niet”, zegt Stam. Ook allochtone buurtbewoners, waaronder Duitse en Portugese, meldden zich aan. “Ik sprak pas met een Marokkaanse jongen van zestien, die zich aanmeldde omdat hij graag beroemd acteur wil worden. Aangezien ik ook bij de televisie werk, vroeg hij hoe hij daar terecht kon komen. Ik moest hem wel uitleggen dat dit iets anders is.” Toch willen de theatermakers de verhouding tussen allochtone en autochtone spelers niet benadrukken. Stam: “We willen natuurlijk een zo divers mogelijke groep, maar ik wil niet gaan tellen hoeveel acteurs autochtoon, en hoeveel allochtoon zijn.”

BoLo Belooft is onderdeel van de Stichting Vlerk & Stam Theatermakers, die maart vorig jaar werd opgericht. De stichting ontvangt van onder andere het stadsdeel en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten subsidie voor BoLo Belooft, waarvoor bij elkaar zo’n 40.000 euro begroot is. “Toch moeten we soms ons eigen geld erin stoppen”, zegt Stam. Van der Vlerk vult haar aan: “We vinden het vooral mooi dat we dit project samen voor de buurt kunnen doen. Dat we zelf bijdragen, hoort erbij en wisten we van tevoren.”

Buurman
Naast de theatervoorstelling organiseert BoLo Belooft namelijk ook twee andere soorten activiteiten, de BoLo-talks en netwerkavonden. Die zijn tot nu toe een succes. “Bij de BoLo-talks worden bijvoorbeeld lezingen gegeven en theateracts gedaan. De eerste keer heeft een schoolklas daar een theateract gedaan, wat de ouders fantastisch vonden.” Daarnaast zijn er netwerkavonden, om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen. “Dat heb ik zelf ook meegemaakt”, zegt Stam. “Ik kwam erachter dat mijn bovenbuurman grafisch ontwerper is, en die helpt nu ook met ons project. We zouden het mooi vinden als mensen uit de buurt dit ook doen. Dat als ze iemand nodig hebben, ze sneller de buurman vragen in plaats van iemand zoeken op internet.”