Singles dineren op geheime locatie

De eerste editie van EETdates in Amsterdam was afgelopen zaterdag een feit. Singles verzamelden zich in restaurant Tjing Tjing om liefde te zoeken, maar ook vooral een leuke avond te beleven. Met kaartjes zochten ze hun match: “De mijne is onbeschaamd.”

Achttien singles zitten aan een lange tafel met zebrakleed waarop her en der wat roze rozenblaadjes zijn gestrooid. Onder hen zijn vijf mannen. Organisator Wendy van Leusden (41), hooggehakt in een zwart zijden jurkje, is het ook opgevallen. “De heren hebben vandaag geluk. Alle aandacht gaat naar jullie uit.” De singles lachen.

EETdates: singles dineren (Foto: Renate Guitink)
EETdates: singles dineren (Foto: Renate Guitink)

Afgelopen zaterdag was de eerste editie van EETdates in Amsterdam, voor singles van 30 tot 50 jaar. EETdates bestaat sinds juli 2014. Het concept komt uit Zuid-Afrika waar singles ook aan grote tafels dineren. In Rotterdam is eerder al een aantal edities van EETdates georganiseerd. Daar zijn twee setjes uit voortgekomen. Toch gaat het volgens Wendy vooral om het beleven van een mooie avond. “Mijn zusje is naar de Kaapse editie geweest en die zegt: ‘Eigenlijk heeft iedereen daar vooral een leuke avond en gaat daarna weer gewoon naar huis.’ In Nederland is men veel meer gericht op direct effect. Hier moet het allemaal vandaag.” Sinds Wendy het bedrijf heeft opgericht, zijn er ongeveer acht etentjes geweest.

Wie is het?
De deelname voor het diner op geheime locatie is 55 euro. De singles ontvingen één dag van tevoren een e-mail met de locatie en een lijst met vragen als: ‘Wat voor instrument ben je?’ En: ‘Als je leven een film was, welke film zou het dan zijn?’ Wendy heeft zo van elke deelnemer de antwoorden in verhaalvorm op een kaartje gezet. Ze deelt ze uit. “Je moet raden wie de persoon op jouw kaartje is”, vertelt ze.

Janneke (39), een vrouw met bruine krullen, heeft EETdates gevonden via de zoekopdracht ‘speeddaten’ op Google. Ze zegt lachend: “Ik moet een man zoeken met twee dochters. Wat grappig. Het is een soort ‘Wie is het?'”De mijne is onbeschaamd”, reageert een vrouw met een kleurige jurk. Janneke speurt de tafel af. Wie ziet er onbeschaamd uit? “Die donkerblonde rechts achterin”, peinst Janneke.

De man met de twee dochters blijkt Arjan (48) te zijn. Via Fellas, een site om nieuwe mensen te ontmoeten, is hij hier gekomen. Arjan is anderhalf jaar geleden gescheiden. Hij heeft niet zoveel eisen, maar wil wel een klik met iemand hebben. Volgens zijn kaartje moet hij de vrouw zoeken wier leven veel overeenkomsten heeft met de film ‘Alles is familie’.

De eerste gang, gevulde deeghapjes, wordt aangekondigd door restauranteigenaar Michael Ricketts (50) die witte kokskleding aanheeft. “Het restaurant heet Tjing Tjing. Dit betekent in het Zuid-Afrikaans dat de zon ondergaat. Iedereen gaat dan naar buiten. De filosofie is dat wat gebeurt in de avond, blijft in de avond”, vertelt hij. De singles giechelen. Michael heeft zelf tot zijn 23e in Zuid-Afrika gewoond. “Daar is eten meer dan eten. Een etentje duurt al gauw vier à zes uur. Wij noemen het een blessing. Singlepersonen die daar zin in hebben organiseren etentjes.”

Boboti
Na iedere gang zoeken de singles een nieuwe zitplek. Het hoofdgerecht bestaat uit schalen met Afrikaans eten zoals Boboti, een gerecht met gehakt, specerijen en ei. “Maar niet die van Knorr”, vermeldt Michael er nadrukkelijk bij, de eters geven de rijst en een schaal groente door. De wijn vloeit rijkelijk.

Tjalda is met haar 33 jaar de jongste single. Ze draagt twee armbanden van houten kralen en een ketting van kleine schijfjes uit Afrika. “Het geld voor de ketting kwam ten goede aan weeskinderen in Afrika”, zegt ze. Tjalda vindt EETdates een leuk concept. “Het is wel gezellig, maar er zijn veel vrouwen. Ik had op meer jonge mannen gehoopt. Ik heb een leuke avond, maar dat is het.”

Na het toetje, melktaart en malvapudding, stelt Wendy voor om in een café nog wat te gaan drinken om de avond af te sluiten. “Ik krijg morgen heel veel mailtjes van alle mannen met…” “Weer niks”, grapt een man met een grijze trui. Wendy: “Nee, die het telefoonnummer van een dame vragen natuurlijk.”