“Bij een wasmachine komt een betere handleiding”

De Partij voor de Dieren verzet zich tegen de verkoop van kleine huisdieren in de Praxis. Die opent begin maart in vijf filialen een dierenspeciaalzaak. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren: “De Praxis verdient geld en de gemeente betaalt de rekening.”

Johnas van Lammeren: "we blijven de druk op de publieke opinie opvoeren"  (Foto: Partij voor de Dieren)
Johnas van Lammeren: “we blijven de druk op de publieke opinie opvoeren” (Foto: Partij voor de Dieren)
Bouwmarkt Praxis gaat kleine huisdieren verkopen. Praxis Amsterdam Zuidoost is een van de vijf filialen die begin maart een dierenspeciaalzaak opent waar konijnen, parkieten, kanaries, cavia’s en hamsters worden verkocht. De Partij voor de Dieren (PvdD) verzet zich. Johnas van Lammeren, fractievoorzitter voor de PvdD in Amsterdam, is bang voor impulsaankopen en vreest voor overbelasting van Amsterdamse opvangcentra. Op Facebook roept de partij mensen op een bericht te sturen naar de klantenservice van de bouwmarkt. Op moment van publicatie is de oproep al 1306 keer gedeeld.

“Schoenmaker, blijf bij je leest” is een veel geplaatste reactie op jullie Facebook-bericht. Maar Praxis gaat de dieren alleen verkopen in vijf dierenspeciaalzaken, niet in alle doe-het-zelf winkels.
Van Lammeren: “Of het in 1 of 141 vestigingen gebeurt, maakt ons niet uit. Wat wij nadrukkelijk aankaarten is dat de verkoop van dieren in dit soort tuincentra impulsaankopen stimuleert. Mensen kopen zo’n dier zonder de kosten en de verzorging goed te overwegen. Dieren zijn hier het slachtoffer van, de opvangcentra zitten helemaal vol. Ook worden veel konijnen gedumpt bij Sloterdijk, vissen door de wc gespoeld en parkieten en hamsters staan in hun kooi bij het grofvuil.”

Praxis zegt zich aan de wet te houden.
“Dat klopt. Het is ook niet verboden, al zouden we dat graag zien. Er zijn wel regels om impulsaankopen tegen te gaan: Dieren mogen niet in de etalage staan en er moeten vakbekwame mensen aanwezig zijn die informatie verlenen over de dieren. Het probleem is alleen: de Praxis wil natuurlijk geld verdienen. Ze gaan echt niet aan hun klanten vragen: weet je het wel zeker? Het is vreemd dat we aan de voorkant toestaan dat hier geld aan verdiend wordt, terwijl de gemeente aan de achterkant de rekening betaalt.”

Hoe groot is die rekening?
“Jaarlijks betalen we als gemeente twee miljoen euro aan dierenwelzijn, puur en alleen voor de opvang. En dan zijn zaken als sponsoring en vrijwilligerswerk nog niet eens meegerekend. Tegen mijn collega’s in de gemeenteraad zeg ik dan ook: doe je het niet voor het dier, doe het dan voor het geld.”

Kun je voorlichting niet verplichten?
“Op gemeentelijk niveau kan er niets gedaan worden, de wetgeving voor dit soort zaken ligt in Den Haag. Daar zijn we als Partij voor de Dieren ook bezig de verkoop aan banden te leggen. Voorlichting zou je sowieso moeten krijgen bij elke aankoop van een dier. Ik vind het heel gek dat dit niet verplicht is. Bij een wasmachine komt een betere handleiding.”

Ligt de verantwoordelijkheid niet bij de koper van het dier?
“Natuurlijk. Maar dat betekent nog niet dat je ze als verkoper in de verleiding moet brengen. Het is niet zo dat er een enorme vraag is naar konijnen en niemand weet waar je ze kan kopen. Als consument wordt je tegen van alles beschermd, maar niet tegen een impulsaankoop, en het gaat hier wel om een levend wezen.”

Zij jullie al met Praxis in gesprek?
“We hebben een afspraak op 26 februari, eerder zeggen ze geen tijd te hebben. Ik begrijp persoonlijk niet waarom we deze week nog niet met elkaar om de tafel zitten. Wij zullen de druk op de publieke opinie blijven opvoeren en ik kan mij voorstellen dat Praxis hier niet blij mee is.”