Van vluchteling tot hacker

Deelnemers aan het werk tijdens een bijeenkomst. (Foto: Gijs Corstens)
Deelnemers aan het werk tijdens een bijeenkomst. (Foto: Gijs Corstens)
Vluchtelingen kunnen sinds kort een opleiding krijgen tot programmeur. Het educatieve programma is een initiatief van Gijs Corstens. “Het is groter geworden dan ik had voorzien.”

OOST – Aan de overkant van de tafel zit Gijs Corstens, oprichter van Hack Your Future. Hij komt vertellen over zijn educatieve programma dat sinds twee maanden bestaat. Met een team van twintig vrijwilligers leidt Corstens vluchtelingen op tot professioneel programmeur op junior level. Binnen zes maanden leren de studenten alles over webdevelopment.

Twintig oude laptops zijn door verschillende mensen gedoneerd aan de stichting. Er loopt op dit moment een aanvraag bij Google voor meer. De studenten hebben die laptops in bruikleen. De van oorsprong politicoloog met een master aan de Kopenhagen Business School, is van plan komend jaar tachtig mensen op te leiden. Dat betekent dat hij een selectie moet maken uit de – tot nu toe – 150 aanmeldingen. Op dit moment heeft Hack Your Future zestien studenten. Elke maand komen er tien mensen bij.

Waarom heb je dit programma opgezet?

Corstens: “Er komen heel veel talentvolle mensen naar Nederland die een jaar tot anderhalf jaar in een asielzoekerscentrum of opvang moeten zitten. Zij hebben geen enkele mogelijkheid om zich daar te ontwikkelen. Tegelijkertijd is er veel vraag naar programmeurs. Het aanbod blijft achterwege, dus één + één maakt twee. Ik was net gestopt met werken en had tijd. Het is groter geworden dan ik had voorzien. Nu doe ik het fulltime.”

Hoe ziet het programma eruit?
“We komen samen op zondag, dan krijgen de studenten klassikaal les. Doordeweeks moeten ze een x aantal opdrachten individueel oplossen. Online is er een chat waar onze mentoren studenten helpen. Studenten helpen elkaar ook.”

Op de website staat dat jullie hen ook aan een professioneel netwerk helpen?
“Vaak komen de studenten uit een hele andere wereld. Ze kennen helemaal niemand hier. Wij stellen ze voor aan businesspartners. We gaan nu een aantal bedrijven langs. Veel bedrijven zijn positief. Er zijn er zelfs een aantal die uit zichzelf naar ons toekwamen. Ik kan er verder nog niks over zeggen.”

Hoe maken jullie een selectie uit al die aanmeldingen?
“Ze moeten zich goed verstaanbaar kunnen maken in het Engels. We hebben niet de capaciteit om in het Arabisch les te geven. Het belangrijkste criterium is dat ze gemotiveerd zijn. Ze moeten inzien dat programmeren hun toekomst is. Mensen die dat inzien, daarvan geloof ik dat zij hard gaan werken. In een kort essay van driehonderd woorden moeten ze aangeven wat ze ermee willen doen.”

Het is gratis voor de vluchtelingen, dus daar haal je geen inkomsten uit. Je zegt er fulltime mee bezig te zijn. Hoe onderhoud je jezelf dan?
“Met mijn spaargeld. Niemand wordt betaald. Dat gaat wel veranderen als de school groter wordt. Op een gegeven moment is mijn spaargeld ook op, dan wil ik als betaald directeur verder. Voor heel weinig, het minimumloon. En opleiden is niet niks, daar moeten ook betaalde professionals voor komen.”

Hebben jullie sponsoren?

“We hebben een aantal individuele donateurs en een advocatenbureau is met de pet rond gegaan voor ons. We zijn actief op zoek naar bedrijven die met ons in zee willen gaan als businesspartner. Zij betalen dan eigenlijk voor het aannemen van nieuw talent. Op die manier willen we een deel van de kosten dekken. Die contacten beginnen nu op gang te komen. Het heeft nog niet veel prioriteit gehad. Dat gaat het in de toekomst wel hebben.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

“Zo veel mogelijk mensen opleiden. We willen ook een alumninetwerk van oud-studenten opbouwen die hun netwerk en kennis kunnen delen met nieuwe studenten. En we willen de studenten aanmoedigen iets moois te doen met hun codeervaardigheden. Dat kan bijvoorbeeld een nieuwe app zijn voor vluchtelingen met informatievoorziening. Wij creëren waarden, het is aan de studenten zelf hoe ze die gaan invullen.”