Basisschool niet langer vernoemd naar Johannes Pieterszoon Coen

De Amsterdamse J.P. Coenschool gaat haar naam veranderen. Dat meldt directrice Sylvie van den Akker aan NAP Nieuws. Volgens haar past de naam van de VOC-vaarder “absoluut niet meer” bij de school. De basisschool in de Indische Buurt is daarmee de eerste in Nederland die zich op deze manier van het koloniale verleden distantieert. 

Kritiek kwam de afgelopen tijd eerst van ouders en later ook van leerkrachten, vertelt Van den Akker. Het debat rondom de gouverneur-generaal van de VOC en grondlegger van Batavia bereikte in de herfst van 2016 een kookpunt, toen actiegroep De Grauwe Eeuw een standbeeld van het historische figuur in Hoorn bekladde. Coen wordt geassocieerd met het Nederlandse slavernijverleden en het uitroeien van duizenden oorspronkelijke bewoners van Indonesië. DENK pleitte in 2016 al voor het omdopen van de Coentunnel in Amsterdam. De Gemeente Utrecht startte dit jaar een werkgroep om koloniale straatnamen te evalueren.

Naambord van de basisschool. Foto: Maarten van Gestel

Historicus Jur van Goor schreef drie jaar geleden een biografie over Johannes Pieterszoon Coen. Met de discussie over Coen en de naamsverandering van de basisschool, vreest Van Goor dat de VOC-vaarder te eenzijdig wordt neergezet. “Het is niet alleen een schurk. Zonder Coen had het Indonesië van nu niet bestaan. Scholen kunnen volgens mij beter goede geschiedenislessen geven, dan hun naam veranderen om zichzelf vervolgens op de borst te kloppen.”

Directrice Van den Akker laat weten dat het hele team achter de naamsverandering staat. Onder ouders worden nu enquêtes verspreid, want over een nieuwe naam is de school nog niet uit. “Moet het woord Coen er bijvoorbeeld nog in voorkomen, of willen we iets heel anders? Daar zijn we nu naar aan het kijken.” Van den Akker verwacht dat de school aan het begin van het komende schooljaar – “als frisse start” – daadwerkelijk wordt omgedoopt.