Wat kan Dry January je opleveren?

AMSTERDAM – De maand is om, er mag weer gedronken worden. Afgelopen januari hebben zich ruim 41.000 mensen aangemeld voor Dry January waarin het alcoholgebruik dertig dagen lang op stop moest worden gezet. Welke voordelen kunnen deze tijdelijke geheelonthouders ervaren?

Met het doel om mensen bewust te laten worden van hun alcoholgebruik promootte de paraplu-organisatie www.ikpas.nl, bestaande uit een aantal gemeenten, GGD’s en verslavingszorginstellingen de voordelen van het stoppen met drinken. Zo kan een maand niet drinken ervoor zorgen dat je je mentaal beter voelt, je afvalt en je beter nee kunt zeggen tegen alcohol.

Toch was Dry January voor velen een grote uitdaging. Volgens Sigrid Sijthoff, arts bij Kick Your Habits, is het alcoholgebruik te veel een gewoonte geworden. Tijdens vrijdagmiddagborrels, maar ook tijdens het uitgaan, is het volgens Sijthoff erg lastig om het biertje te laten staan: ‘Gewoontes zijn moeilijk te veranderen, het enige wat je kunt doen is beginnen met ‘nee’ te zeggen.’ Daarom zullen veel mensen het stoppen met drinken beperken tot deze ene maand.