Met twee druppels op de tong zie je het leven vol kleur en creativiteit tegemoet

Jonge Amsterdammers grijpen vaker naar paddodruppels

Het microdoseren van paddodruppels is populair in Amsterdam. De licht hallucinerende werking van de illegale drug zorgt voor een positieve stemming, meer energie en creativiteit. ‘Het voelt een beetje alsof je dronken bent, maar de dag erna heb je helemaal geen kater.’

Paddodruppels zijn een mix van psilocybine-extract en aco4dmt, hebben een aardachtige smaak en werken het beste op een lege maag. Expert op het gebied van middelengebruik en verslaving, Jellinek, spreekt over microdosing wanneer men ongeveer een tiende van een normale dosering gebruikt en net onder de grensdosering zit. Hierdoor ervaart men sub-perceptueel effecten. 

Om aan de exacte hoeveelheid van microdosering te zitten, nemen gebruikers twee tot drie paddodruppels. De eerste effecten voel je 30 tot 75 minuten na inname en de werking duurt zo’n vier uur. In een flesje zitten circa 150 druppels, waar je tussen de 120 en 150 euro voor betaalt. Ondanks de forse prijs is de drug erg populair, waardoor sommige mensen maanden moeten wachten op hun bestelling. 

Zo hebben Ossip (27) en Bram (24) ook maanden moeten wachten op hun bestelling. Ze gebruiken met regelmaat de drug. ‘De eerste keer dat ik het heb gedaan was ongeveer een jaar geleden. Ik was op een huisfeestje en een meisje bood het mij en mijn vrienden aan. Het was een hele leuke ervaring,’ vertelt Ossip. ‘We werden er heel opgewekt van en moesten telkens lachen.’

‘Alles krijgt een mooi kleurtje’

Ook Bram gebruikte de drugs voor de eerste keer op een huisfeestje. ‘Het was in de zomer van 2021. Ik was met vrienden bij mij thuis, we waren best dronken en hebben het toen gebruikt. Het voelt een beetje alsof je stoned bent, want je wordt er iets slapper en meliger van. Daarnaast krijg ik er een euforisch gevoel van, alles om je heen krijgt een mooi kleurtje.’

Ossip zegt dat hij er super opgewekt, creatief en lacherig van wordt. ‘Het voelt een beetje alsof je dronken bent, je zicht wordt iets waziger en je wordt een beetje wobbly in je benen, maar het fijne is dat je er geen kater van krijgt. Ik gebruik altijd maar twee druppels op een avond, en ik neem soms één keer bij, maar niet vaker.’

Dat creatieve beaamt Bram. ‘Ik heb een eigen tassenmerk en ontwerp ze ook, dus als ik aan het werken ben gebruik ik het weleens. Ik kan er door veel doen. Dat komt echt door het geestverruimende. Alles voelt positief en als een goed idee.’

Microdosering wordt weleens gezien als partydrug, maar Ossip en Bram gebruiken de paddodruppels het liefst als ze thuis zijn. ‘Ik heb het een keer gebruikt tijdens een concert en daar heb ik geen goede ervaring aan overgehouden. Alles overviel me heel erg, de drukte en andere mensen die niet aan drugs zaten. Ik wilde heel graag naar buiten, weg van de mensen,’ vertelt Bram.

Negatieve gedachten en paniekaanvallen

Bram raadt het anderen af om de paddodruppels te nemen als je niet lekker in je vel zit. ‘Je gaat best veel in je hoofd zitten en veel nadenken, en als je veel negatieve gedachten hebt, kan je daar wel echt gek van worden.’

Ook Jellinek raadt het af om te gaan microdoseren als je last hebt  van bestaande psychologische problemen. De drug kan argwaan, angstklachten en manische fases bij bipolaire stoornissen verergeren. Vooral drukke omgevingen, waarin men veel prikkels ervaart, kunnen deze problemen versterken. Daarom is het verstandig om alleen te microdoseren op een rustige plek, zoals thuis.

Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd. De echte namen zijn bij de redactie bekend.