Duurzaamheid en gezelligheid komen samen in Repair Café Zuidoost 

‘We krijgen vaak naaimachines, die zijn makkelijk te repareren,’ vertelt de 71-jarige Ron Nuberg. Toen hij met pensioen ging kwam het Repair Café op zijn pad. Nu zit hij meerdere keren per maand met drie collega’s aan tafel om kapotte spullen te repareren. ‘Ik vind het leuk om mensen te helpen en soms krijgen we ook nog een biertje.’ 

Afgelopen vrijdagmiddag opende het ‘Repair Café Zuidoost’ weer zijn deuren. Meerdere keren per maand kunnen mensen hier binnenlopen om hun kapotte spullen gratis te laten repareren. Het Repair Café vestigt zich op verschillende locaties. Deze week is er een ruimte in buurthuis de Bonte Kraai opengesteld voor de reparaties. In deze ruimte staat een lange tafel. De tafel is bezaaid met verschillende soorten gereedschap. Te midden van de schroevendraaiers, moertjes en stekkerblokken staat een sixpack Heineken.

Tom Emmelot (71)  is bezig met het repareren van een naaimachine, Erik Vink (71) kijkt met hem mee. Hans Brevoord (72) ontfermt zich tegelijkertijd over een kapotte stofzuiger. Beide mannen hebben hun eigen uitgebreide gereedschap set meegenomen. Brevoord haalt eerst het vuil uit de stofzuiger. ‘Daar kan je bijna een slaapzak mee vullen,’ zegt Emmelot lachend. Het komt vaker voor dat mensen vieze spullen meenemen naar het café. ‘Ons grootste probleem is dat dingen soms erg vies zijn. Een keer kwam er iemand met een kapotte magnetron oven. Toen we die openmaakte lagen de kakkerlaklijken erin,’ vertelt Nuberg lachend. 

Werktafel van Repair Café Zuidoost.

Milieuactiviste en voormalig journaliste Martine Postma (52) heeft het overkoepelende idee van het Repair Café, waar inmiddels meerdere vestigingen van zijn, bedacht. Dit omdat het repareren duurzaam is en het café geeft mensen de kans om elkaar te leren kennen. Ook kunnen de mensen die iets laten repareren zelf ook reparatiekennis opdoen. ‘Eigenlijk is de bedoeling dat de mensen erbij gaan zitten en dat ze dan ook wat leren maar 9 van de 10 keer gebeurt dat niet. Mensen denken al snel dat het hen boven de pet gaat,’ vertelt Nuberg. 

Het allereerste Repair Café organiseerde Postma in 2009 in Amsterdam-West. Dit bleek een groot succes. Het concept heeft zich dan ook in een rap tempo uitgebreid. Wereldwijd zijn er nu 2.579 cafés, zo blijkt uit de site van het Repair Café. 

Hans Breevoord (links), Erik Vink (midden) en Ron Nuberg (rechts) kijken naar de zojuist binnengebrachte stofzuiger.

De stofzuiger en de naaimachine zijn al snel gemaakt. Volgens Brevoord lukt het niet in alle gevallen maar kunnen ze ongeveer de helft van de spullen die binnenkomen repareren. Even later komen er nieuwe klanten binnen. Brevoord gaat nu aan de slag met een lamp. Deze bestaat uit een ring met daarop vele kleine lampjes. ‘Ik heb hem heel recent gekocht maar hij hield er opeens mee op,’ aldus de klant. ‘Werkt het net als kerstboomverlichting? Dat als een lampje stuk is dat de rest het dan niet doet?’ vraagt Nuberg zijn collega. Brevoord knikt en concentreert zich op de reparatie. 

Hans Breevoord (links) en Tom Emmelot (rechts) buigen zich over de reparatie van een lamp.

Er is een duidelijke rolverdeling in het café. Terwijl Emmelot en Brevoord zich bezighouden met elektra houdt Nuberg zich bezig met de reparatie van computers. ‘Ik ben begonnen met een computer met 8 KB-geheugen. Dat was in de jaren 70 dus ik heb de hele technologieontwikkeling meegemaakt. Ik weet hoe zo’n ding werkt en dat vind ik het mooie eraan. Voor de mensen de komen is het gewoon een apparaat dat het hoort te doen.’

‘Er komen tussen de vijf à tien mensen op een bijeenkomst van het café af, het verschilt eigenlijk heel erg,’ vertelt Brevoord. Het repareren is gratis maar wanneer bepaalde onderdelen nodig zijn kan de klant deze zelf aanschaffen. Wanneer de klant dan terugkomt naar het café kunnen de vrijwilligers, met behulp van de aangeschafte onderdelen, de reparatie voortzetten. ‘Mensen denken toch vaak nog: waarom zouden we het weggooien als we het ook kunnen laten repareren?’ aldus Nuberg. ‘Maar onze garantie gaat tot de hoek,’ voegt hij toe.