AMSTERDAMSE DROMEN | Dromen van een veganistische en plasticvrije stad

Wat zijn de dromen die Amsterdammers bezighouden? In de rubriek ‘Amsterdamse Dromen’ gaan de redacteuren van NAP Nieuws op zoek naar dromen die leven in de stad. Van het winnen van Olympisch goud en het opzetten van een eigen onderneming, tot de spannendste fantasieën of de ergste nachtmerries: elke dag komt een nieuwe droom voorbij.

‘We gaan misschien niet de hele wereld veranderen. Maar als we een paar mensen van gedachten kunnen laten veranderen, zijn we ook al blij.’ Carolina Pardo (41) lacht terwijl ze vertelt over de doelen die zij samen met haar partner Pomi Puikkonen (46) wil bereiken. Sinds 2022 runnen ze Little Plant Pantry, de eerste plasticvrije supermarkt van Amsterdam, gevestigd in een klein pand in Oud-West.

‘De hoeveelheid plastic die wordt gebruikt om voedsel te verpakken is echt gestoord,’ vertelt Pardo. ‘We willen mensen laten zien dat zij ook met minder of geen plastic verpakkingen kunnen leven.’ In Little Plant Pantry is het voedsel niet voorverpakt zoals in een standaard supermarkt. De winkel staat vol met grote bakken vol voedsel, zoals jasmijnrijst, kidneybonen of glutenvrije havermout. Klanten nemen een eigen scala aan herbruikbare potten en flessen mee om te vullen met de organische en veganistische voedselproducten die de winkel aanbiedt.

Vergroot

IMG_20230127_122643
Little Plant Pantry

Julius Dullaert

Smaakvol veganistisch eten

Het gaat goed met de verkoop in de kleine supermarkt. Naast vaste klanten die wekelijks terugkomen, komen er ook elke dag wel nieuwe gezichten binnenlopen. ‘Dit zijn eigenlijk twee soorten mensen. Er zijn mensen die duurzamer willen leven en minder plastic willen gebruiken. Daarnaast zijn er mensen die veganist willen worden en vragen hebben over hoe zij dit het beste kunnen aanpakken,’ zegt Pardo. Ondertussen vult de winkel zich met een currylucht. Puikkonen staat in de kleine keuken naast de koffiebar in pannen te roeren. Aan de enige tafel, achterin de winkel bij het raam, zit een klant te lunchen.  

Pardo en Puikkonen zijn zelf allebei al jarenlang veganist. Puikkonen heeft daarnaast ervaring als kok. In Little Plant Pantry kunnen klanten van zijn veganistische menu genieten. Zij kunnen kiezen uit gerechten zoals verse bietensoep tot zoetigheden als organische cheesecake. ‘We willen laten zien dat je veganistisch kan zijn zonder lekker eten op te offeren,’ vertelt Pardo verder. ‘We kunnen startende veganisten hier tips geven over hoe je lekkere, simpele gerechten kookt – en ze deze laten proeven.’

Op het houten krijtbord voor de deur van de winkel ontbreekt bewust het woord vegan. Pardo gebruikt liever termen als ‘homemade’ of ‘plantaardig’ om voorbijgangers naar binnen te trekken. ‘Ik heb het gevoel dat mensen denken dat veganistisch eten smakeloos is. Dat is natuurlijk niet waar. Het eten dat wij verkopen is niet alleen bedoeld voor veganisten, maar voor iedereen. Door op deze manier te adverteren weten sommige mensen niet eens dat het eten hier veganistisch is. Wanneer we ze dat na een maaltijd vertellen, zijn ze aangenaam verrast. Zo beseffen ze zich dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn om veganistisch te leven.’

Vergroot

IMG_20230127_122558-scaled
Pomi Puikkonen en Carolina Pardo

Julius Dullaert

Realistische Dromers

Padro en Puikkonen hebben Little Plant Pantry vorig jaar overgenomen van de Ierse Maria en Winter Hynes, die de winkel in 2019 openden. ‘Zij waren grotere dromers dan wij, dat is wel te zien aan de achterstallige administratie,’ grapt Pardo. Pardo komt oorspronkelijk uit Chili en werkte eerst als consultant. In Zwitserland ontmoette ze de Fin Puikkonen. Nadat ze samen enige tijd hadden gereisd, besloten ze in 2018 om in Amsterdam te gaan wonen. ‘Hier was een grote veganistische gemeenschap, en we vonden de sfeer van de stad fijn,’ vertelt Pardo.

Puikkonen zag tijdens zijn werk als kok in Amsterdam dat garnering in ‘belachelijk veel’ plastic verpakt werd (‘21 gram plastic in een doosje van 25 gram!’). Hij begon samen met Pardo het bedrijf What’s growing on. Zij kweekten en verkochten garnering zoals tuinkers, maar dan zonder plastic. Zo kwamen zij in contact met de vorige eigenaren van Little Plant Pantry, waar zij hun producten leverden.

‘Toen de vorige eigenaren om persoonlijke redenen moest stoppen, wilden zij de winkel verkopen aan mensen die deze met dezelfde idealen zouden voortzetten. Zij vonden Puikkonen en mij hier geschikt voor, omdat we dezelfde ideeën als zij hebben, maar ook praktisch zijn. Ze verwachtten dat wij door onze ervaring (met het runnen van een bedrijf en als consultant, red.) beter konden boekhouden,’ vertelt Pardo. ‘Het is goed om een dromer te zijn, maar soms moet je realistisch zijn en ergens serieus energie in steken. Dit is bijvoorbeeld nodig bij de minder romantische aspecten van een winkel zoals administratie en belasting.’

Dit interview is vertaald uit het Engels.

Little Plant Pantry is te vinden op Bosboom Toussaintstraat 45-H in Amsterdam Oud-West.
De winkel is van woensdag tot zondag geopend van 11.00 tot 19.00 uur.