AMSTERDAMSE DROMEN | Met Sophies muziek droom je weg bij Amsterdamse landschappen

Wat zijn dromen die Amsterdammers bezighouden? In de rubriek Amsterdamse Dromen gaan de redacteuren van NAP Nieuws op zoek naar dromen die leven in de stad. Van Olympisch goud, spannende fantasieën tot de ergste nachtmerries: elke dag komt een nieuwe droom voorbij. Vandaag: Sophie Jurrjens, creatief ondernemer en componist die muziekwandelingen door de stad maakt.

Met een lichte, ritmische bas en een elektronisch signaal dat van je linkeroor naar je rechteroor lijkt te bewegen, verwelkomt Sophie Jurrjens (30) haar luisteraars in het Vliegenbos in Amsterdam-Noord. De elektronische golven worden langgerekter. Bijna lijken ze weg te vagen, tot ze overgenomen worden door vlugge technoklanken. En plots, terwijl je de hoek omslaat en omringd wordt door bomen, wordt de muziek onheilspellend. Je weet niet waar het pad heengaat.

De iepen in het Vliegenbos in Amsterdam Noord.
Een fragment uit Jurrjens’ muziekwandeling door het Vliegenbos.

Puzzelen

Onder de naam Off-Track componeert Jurrjens muziek die verandert aan de hand van de omgeving waarin je loopt. Dat idee ontstond zes jaar geleden, toen ze tijdens een winterwandeling een tak op het ijs zag liggen. ‘Ik wilde een foto maken, maar precies op het moment dat ik van het pad stapte, werd de muziek die ik luisterde heel spannend. Het was zo toevallig, zoiets had ik nog nooit meegemaakt.’

De verandering van de muziek sloot zo naadloos aan op de verandering in haar omgeving dat Jurrjens, die op dat moment nog studeerde aan het conservatorium in Den Haag, dat vaker wilde beleven. ‘Die eerste keer ging per ongeluk, maar daarna ging ik kijken of je die ervaring ook kunt sturen, door muziek op een route te puzzelen.’

Stappen tellen

Inmiddels heeft ze meer dan tien muziekwandelingen gemaakt, die je op elk moment via je telefoon kan afspelen. De routes lopen onder meer door het Vondelpark (West), het Nelson Mandelapark (Zuidoost) en het Flevopark (Oost) en duren minimaal tien, maximaal dertig minuten.

Het liefst stippelt Jurrjens eerst een wandelroute uit, om daar vervolgens muziek voor te schrijven. ‘Dan tel ik bijvoorbeeld over hoeveel stappen ik naar rechts moet, zodat de muziek geleidelijk over kan gaan in een nieuwe sfeer.’ Bij lange, rechte wegen zijn de klanken rustiger, zonder veel afwisselingen in het ritme. ‘Maar als ik een brug oploop is het fijner als er een spanning opbouwt, die weer afbouwt als ik omlaag loop,’ zegt Jurrjens. Ook bij wateren weet ze vaak hoe het moet klinken, al hangt dat af van hoe wild het water is. Toch, stelt ze, blijft het een kwestie van smaak. ‘Het kan verschillen van hoe iemand anders het zou maken.’

Sophie Jurrjens

Wegdromen

Het is dan ook niet Jurrjens’ doel om de elektronische muziek naadloos op iedereens ervaring af te stemmen. ‘Het belangrijkste is dat je een moment voor jezelf hebt. Dat je je telefoon een keer gebruikt om tot rust te komen.’ Een koptelefoon en een half uur tijd is alles wat nodig is om weg te dromen bij de muziekwandelingen. ‘Je kunt je omgeving wat meer gaan waarderen, doordat je dingen ziet die je normaal niet ziet. Het is een soort meditatie.’

De wandeling door het Vliegenbos is Jurrjens’ persoonlijke favoriet. ‘De iepen zijn zo hoog dat je het gevoel hebt dat je in het buitenland bent, maar het is in Noord. Het zonlicht door de bomen, dat is zo mooi.’ Na de onheilspellende passage midden in het muziekstuk brengt ze de geluidswandelaars weer hoopvolle, vlotte technoklanken. De wandeling eindigt met hoge, mysterieuze golven, alsof de iepen je gedag zwaaien.

Jurrjens organiseert ook groepswandelingen.
Wandelroutes
Wie benieuwd is naar de wandelingen, kan ze nu al uitproberen via de website. Een app wordt binnenkort gelanceerd. De muziekwandelingen van Off-Track zijn al te beluisteren en te belopen op de volgende plekken in Amsterdam:
–        Oosterpark
–        Flevopark
–        Park Frankendael
–        Amstelplein
–        Oostelijke Eilanden
–        Sarphatipark
–        Nelson Mandelapark
–        De Hallen
–        Vondelpark
–        NDSM-werf
–        Vliegenbos
–        Zeeburgereiland