Krapte in het zuivelschap, maar Boeren van Amstel nog lang niet uitgemolken

Zuivelcollectief Boeren van Amstel houdt bij de productie van haar melk rekening met mens en natuur. Per verkocht pak melk gaat er 2 cent naar de vogelbescherming, en omdat de in het Amstelland geproduceerde zuivel bestemd is voor de lokale markt, kan de productieketen kort blijven. Tenminste, dat is het idee. Want in een sector waarin zuivelreuzen als FrieslandCampina en Arla de dienst uitmaken, is het niet eenvoudig om het hoofd boven water te houden.

Door tegenvallende resultaten ging de coöperatie in 2021 failliet, en de eigen fabriek in Ouderkerk moest haar deuren sluiten. Maar de Boeren van Amstel maakten een doorstart. De productie vindt ondertussen niet langer plaats in het Amstelland, maar in Noord-Brabant. Ondertussen volgen de marketingstunts elkaar op, volgens CEO Michel Penterman van groot belang om meer naamsbekendheid te creëren. Hoe gaat het nu met de boeren, en hoe slagen ze erin om mee te spelen met de ‘grote jongens’ van de zuivelindustrie?