Aanbod op Amsterdamse koophuizenmarkt toegenomen door nieuwe huurwet

Wie een huis wil kopen in Amsterdam betaalde in 2024 8,7 procent meer dan in 2023. Zo blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vorige week publiceerde. Deze stijging is precies gelijk aan de landelijke trend. Wat vooral opvalt in de cijfers van het CBS is de hoeveelheid verkochte woningen in Amsterdam. In totaal werden er namelijk 25 procent meer huizen verkocht dan in 2023.

De gemiddelde prijs van een Amsterdamse koopwoning bedroeg volgens het CBS 617.500 euro. Let wel: het CBS rekent met transactiekosten. De uiteindelijke prijs van een koopwoning valt altijd hoger uit door extra kostenposten als de notariskosten en overdrachtsbelasting. Daarom spreekt de Makelaarsverenging Amsterdam (MVA) van een prijs van 707.500 euro voor een gemiddelde koopwoning in Amsterdam.

Volgens Floris van der Peijl, voorzitter van de MVA, zijn de toegenomen hoeveelheid verkopen een direct gevolg van de veranderingen in de huurwetgeving: ‘Door de maximale prijs die is ingevoerd voor huurwoningen in het middensegment, vinden veel verhuurders het niet meer rendabel om hun woningen te verhuren. In plaats daarvan kiezen zij er voor hun woning te verkopen en de opbrengsten ergens anders in te investeren.’

Los van dat verhuurders minder inkomsten genereren vanwege de maximale huurprijs, worden zij ook beperkt doordat tijdelijke huurcontracten niet meer zijn toegestaan. Mensen die bijvoorbeeld een tweede huis hebben gekocht zodat ze er later kleiner kunnen wonen, of als toekomstige studentenkamer voor hun kinderen, lopen nu het risico dat een tijdelijke huurder jarenlang blijft wonen.

De lachende derde

Hoewel de wetgeving vooral is geïntroduceerd om de rechtspositie van huurders te versterken, lijken Amsterdammers op zoek naar een koopwoning vooral de lachende derde. ‘Dan kun je je afvragen: is dat erg? In principe niet, maar de huurmarkt die al vastzat, komt nog vaster te zitten. Voor mensen die op zoek zijn naar een huurwoning in Amsterdam, wordt het aanbod dat al klein was dus nog kleiner, omdat zoveel huurwoningen op de verkoopmarkt belanden’, vult van der Peijl aan.

‘De huurmarkt die al vastzat, komt nog vaster te zitten’

Het uitdijende aanbod van koopwoningen zorgt er vooralsnog niet voor dat de huizenprijzen dalen. Een koopwoning in Amsterdam blijft onverminderd populair: ‘Je kunt het ook omdraaien’, zegt van der Peijl, ‘doordat er meer aanbod van woningen in Amsterdam is, zullen meer mensen besluiten dat het voor hen een mooi moment is voor een koopwoning. Hierdoor kunnen de prijzen juist stijgen.’