Tenminste tien daklozen per nacht op straat

Tenminste tien daklozen brengen in Amsterdam de nacht op straat door ondanks de kou. Dit zegt een woordvoerder van de GGD Vangnet en Advies Amsterdam. Hulpverleners zien er wel op toe dat mensen dekens bij zich hebben en dat ze aanspreekbaar zijn. ‘Mensen die slapen onder een krant nemen we mee.’

De GGD coördineert sinds de kerst nachtelijke zoektochten naar daklozen. Hiervoor werkt de Dienst samen met hulpverleners van het Leger des Heils, HVO Querido en de politie. Gisternacht waren er 200 extra bedden voor daklozen verspreid over veertien locaties in de stad. Er zijn in totaal 325 bedden. Per nacht komen er ongeveer tien bedden extra bij.

De organisatie verloopt soepel. De meeste daklozen lijken hun weg naar de crisisopvang te hebben gevonden. De GGD beaamt dat er voldoende capaciteit is. Mensen hoeven niet meer op een stoel te slapen zoals volgens het Leger des Heils eerder deze week gebeurde. Ook zijn er geen daklozen meer gedwongen van straat gehaald. In de nacht van maandag op dinsdag gebeurde dat bij twee mensen.