Metroreiziger nog steeds in de kou

AMSTERDAM, 14 jan. Het GVB zoekt door naar oplossingen om de kou in de Amsterdamse metro’s te bestrijden, ondanks dat de hiervoor benodigde materialen zijn niet meer te krijgen. ‘Momenteel maken we een actieplan om via alternatieve wegen de omstandigheden in de metro te verbeteren’, aldus Brit Wijkniet van het GVB.

Sinds enkele weken vallen thermostaten in de oude metro’s regelmatig uit, waardoor reizigers in ijskoude metro’s vervoerd worden. Volgens het GVB zijn de onderdelen om het thermostaatprobleem te verhelpen niet meer te krijgen, omdat de metro’s te oud zijn. Hoewel de gemeente verantwoordelijk is voor het vervangen van het oude materieel, wil het GVB de gemeente geen verwijten maken. ‘Wij zijn verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud, dus ook voor de thermostaten en de verwarming van de stellen’, aldus Wijkniet.

Wijkniet benadrukt dat het niet alleen maar kommer en kwel is met de metro’s. Volgens haar kampt ‘slechts’ tien procent van de metro’s met het thermostaatprobleem. ‘Toch zijn de nieuwe metro’s erg welkom. Een aantal metro’s wordt nu echt ouder, waardoor er zwakke plekken ontstaan. We zitten dan ook met smart te wachten op de nieuwe modellen.’ Volgens de planning van de gemeenteraad worden de eerste nieuwe metro’s eind 2010 of begin 2011 ingezet.