Beperkt gebruik gratis OV

Image By: Carien ten Have
Image By: Carien ten Have

Amsterdam – Ruim tweeduizend mensen die  naar Amsterdam  verhuisden  sinds 1 oktober 2009 maakten gebruik van een gratis OV-maandabonnement dat door de gemeente wordt aangeboden. Nieuwe Amsterdammers kunnen met het abonnement een maand gratis reizen met het openbaar vervoer.

De gemeente begon de actie vorig jaar oktober, in samenwerking met openbaarvervoerbedrijf GVB. De bedoeling was om met de gratis maandkaart mensen te stimuleren om het openbaar vervoer te gebruiken, in plaats van de auto.

De gemeente schatte dat elke maand zo’n 1500 nieuwe Amsterdammers het gratis maandabonnement zouden aanvragen. Maar dat blijken er na vijf maanden minder dan verwacht. Tot 1 februari van dit jaar hebben 2111 mensen de gratis kaart voor het openbaar vervoer aangevraagd. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Amsterdam die door deze krant zijn opgevraagd.  De gemeente heeft ruim 3 miljoen euro uitgetrokken voor het project dat tot 31 december 2012 zal duren.

Volgens een woordvoerder van Hans Gerson (PvdA), wethouder van Verkeer, is dit nog steeds “een aardig aantal.” “In het begin was het nog even opstarten. Er kwamen veel nieuwe studenten in de stad wonen die al een ov-jaarkaart hadden. Maar de laatste maanden is het aantal aanvragen wel erg aangetrokken. We moeten gewoon kijken hoe het later gaat”, aldus de woordvoerder.

Openbaarvervoerbedrijf GVB wil niet reageren op de cijfers. “Wij voeren alleen uit wat de gemeente ons heeft aangedragen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Het GVB stuurt nieuwe Amsterdammers  een welkomstpakket nadat ze zich hebben inschreven bij de gemeente. “Wij sturen een brief naar nieuwe Amsterdammers, met een aanvraagformulier voor een persoonlijke OV-chipaart. Daar moeten ze dan een pasfoto op plakken, en de brief terugsturen naar het GVB. Binnen enkele dagen krijgen ze dan hun maandabonnement thuisgestuurd.”