Abortuskliniek MR70 wordt gesloten

De Amsterdamse abortuskliniek MR70 houdt eind 2010 op te bestaan. Dat schrijft Staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker in een brief die ze gisteren stuurde aan de Tweede Kamer. De situatie van de Oosterparkkliniek blijft onzeker zolang er nog bezwaarprocedures lopen. De beide klinieken zijn door financiële problemen in moeilijkheden geraakt.

Staatssecretaris Bussemaker benadrukt dat het in het eerste belang van het ministerie van Volksgezondheid is dat de abortuspraktijk in Amsterdam doorgang kan blijven vinden. In principe steunt ze de plannen van het bestuur van MR70 om de kliniek onder te brengen in een nieuw op te richten abortuskliniek van het Slotervaartziekenhuis.

Een alternatief plan om de noodlijdende klinieken samen te voegen, stuitte op onrust onder het personeel, waardoor eventuele samenwerking is bemoeilijkt.

In totaal voeren kliniek MR70 en Oosterpark bij elkaar bijna alle abortussen van Amsterdam uit. De beide abortusklinieken zijn afhankelijk van overheidssubsidies. Volgens de Inspectie van de Gezondheidszorg had MR70 al jaren de financiën niet op orde. De Oosterparkkliniek is in problemen geraakt door veranderingen in de subsidieverstrekking.