Geen kraker te bekennen

 

image by Eva Rooijers
Image By: Eva Rooijers

De nieuwe kraakwet, die kraken helemaal verbiedt, ligt ter goedkeuring bij de Eerste Kamer. De Amsterdamse politie ontruimde dinsdag alvast zes kraakpanden. NAP keek hoe het er op de Ceintuurbaan aan toeging

Amsterdam – “Mama waarom is er zoveel politie?” “Ze gaan mensen uit dat huis halen” “Waarom?” “Omdat ze daar niet mogen wonen.” “Waarom mogen die mensen daar niet wonen?” “Dat huis is niet van hun.” “Kunnen ze dan niet bij ons komen wonen?” “Nee schat, ons huis is niet groot genoeg” legt een moeder aan haar dochtertje uit terwijl ze over de Ceintuurbaan lopen.

Op het stukje Ceintuurbaan tussen de Van Woustraat en de Amstel ziet het om tien uur ‘s ochtends blauw van de politieagenten en mannen en vrouwen van de Mobiele Eenheid(ME),  uitgerust met schild, wapenstok, pistool en een norse blik. Twaalf ME busjes en nog eens een handvol politieauto’s en -motoren staan midden op straat opgesteld. Een waterwerper van de ME heeft de waterkanonnen gericht op nummer 215 en 217, de twee kraakpanden die vandaag worden ontruimd. Om negen uur arriveerden al twee wagens van het Gemeentelijk vervoersbedrijf. Mannen in fluorescerende oranje pakken haalden de stroom van de tramleiding.

Het lijkt erop dat de politie op het ergste scenario is voorbereid. Maar dit is gewoon de vaste hoeveelheid personeel die wordt ingezet bij het ontruimen van kraakpanden, legt een buurtregisseur van de politie uit. “Alleen als we reden hebben om te geloven dat er zwaar verzet gaat worden gepleegd, nemen we extra maatregelen.”

Een buurtbewoner met een grijs baardje en zwarte muts staat mopperend naar de ME te kijken. “Dit is toch overdreven. Kijk nou hoeveel agenten en ME hier staan. Die kosten minimaal 25 euro per uur. Dat wordt allemaal betaald van mijn belastinggeld.” Hij is niet de enige die op het schouwspel is afgekomen. Veel voorbijgangers en omwonenden komen kijken of er iets spannends gebeurt. “Het lijkt net alsof ze Osama Bin Laden gaan arresteren” verzucht een man met professioneel fototoestel in de hand.

Ook twee jonge politieagenten te fiets slaan vanaf de overkant van weg de activiteiten van hun collega’s gade. Ze worden vermanend toegesproken vanuit de portofoon: “Jullie blijven toch niet de hele dag bij die krakers staan kijken? Ga eens een rondje fietsen.”

De voordeuren zijn los geboord, maar achter de ramen van het kraakpand wordt nog steeds geen teken van leven gegeven.  “Ik ben de afgelopen twee weken al meerdere malen langs geweest om contact te maken, vertelt de buurtregisseur. Dat doen we als krakers een rechtszaak hebben verloren, zoals in dit geval. We kijken dan of we ze in een gesprek over kunnen halen om weg te gaan. Maar hier was al twee weken niemand. Of ze deden de deur niet open.”

De krakers hebben de rechtszaak verloren van de eigenaar van de twee panden. Op een vergeelde brief die aan de voorkant van het pand is bevestigd, leggen de krakers uit waarom zij in mei 2009 de twee afgetakelde huizen aan de Ceintuurbaan hebben gekraakt. De eigenaar wil van het pand een hotel maken. Volgens de krakers beschikt hij echter niet over de juiste vergunning om huurwoningen uit de markt te nemen. De rechter oordeelde echter dat de krakers het pand moeten verlaten.

Nu staat er ruim veertig man ME klaar om het pand te ontruimen. Alleen valt er weinig te ontruimen als er geen krakers zijn. De buurtregisseur vindt de inzet van zoveel politie en ME niet overdreven. “Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Voor hetzelfde geld zijn er vannacht nog allemaal mensen ingetrokken die uit zijn op herrie. Bovendien worden er vandaag nog meer panden ontruimd.” Om elf uur vertrekt de stoet ME naar het volgende kraakpand. Maar ook daar en in de vier andere panden die vandaag op de lijst staan, blijft het rustig.

Dit sluit aan bij het onderzoek dat criminologen van de VU deden naar krakers in Amsterdam. In het rapport: Kraken in Amsterdam anno 2009 staat dat bij ontruimingen tegenwoordig veel minder vaak heftige confrontaties ontstaan tussen krakers en politie. Ook het gebruik van geweld is sterk teruggelopen. “Ach ja, er woonden studenten van de Rietveld academie”,  zegt de eigenaar van de drukkerij naast de kraakpanden . “Daar heeft niemand last van.”