Amsterdamse voorscholen krijgen computer van IBM

KSchildren
Image by: IBM

Amsterdam – De achttien voorscholen in stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer krijgen begin april gratis een KidSmart Early Learning computer van het computerbedrijf IBM. Dat meldt het stadsdeel op zijn website. De computers helpen jonge kinderen door middel van spelletjes bij hun taalontwikkeling en bij vaardigheden zoals samenwerken.

Een voorschool is een combinatie van een peuterspeelzaal en de groepen 1 en 2 van de basisschool. Kinderen van 2,5 tot 6 jaar worden hier voorbereid op groep 3 van de basisschool. In Amsterdam zijn meer dan 85 voorscholen, waarvan een deel al werkt met een KidSmart computer die ze van IBM hebben gekregen. IBM stelt de computers, van zo’n 1500 euro per stuk, gratis ter beschikking in het kader van het KidSmart Computerproject. Dit is onderdeel van de strategie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van het bedrijf.  In Nederland gaf het bedrijf al 900 computers weg, wereldwijd zo’n 30.000, aldus een woordvoerder.

De voorschool bij basisschool De Berkelier in Amsterdam-Noord werkt al met de computer en is er positief over: “Het vult ons programma wel aan. Kinderen maken spelenderwijs kennis met kleuren en vormen. Ze spelen er per week ongeveer twee keer een half uur mee”, aldus begeleidster Tamar Honig.

In het voorschoolprogramma is veel aandacht voor taalontwikkeling en sociale vaardigheden. Ouders worden actief betrokken bij het programma. Kinderen van wie het consultatiebureau zegt dat het goed zou zijn om ze naar een voorschool te laten gaan, kunnen er gratis terecht. Het voorschoolprogramma wordt aangeboden op kinderdagverblijven en op basisscholen, die nauw samenwerken. Een groep bestaat uit maximaal 15 kinderen met standaard twee begeleiders.