Ter Horst en Klink genomineerd voor Big Brother Award

big-brother-is-watchingAmsterdam – Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken (PvdA) en Minister Ab Klink van Volksgezondheid (CDA) zijn genomineerd voor de Big Brother Award. Op 5 februari wordt deze ‘prijs’ uitgereikt aan personen, instanties en bedrijven die het afgelopen jaar de inbreuk op privacy hebben bevorderd.

Minister ter Horst is onder anderen genomineerd vanwege de brede invoering van het burgerservice nummer (BSN) en het onwettig aftappen van Telegraaf journalisten. Minister Klink heeft zijn nominatie voornamelijk te danken aan zijn poging het Elektronisch patiëntendossier in te voeren. Volgens de jury ging de minister te lichtzinnig om met kritiek hierop en hield hij te weinig rekening met bezwaren rondom inbreuk op privacy.

Beide ministers zijn genomineerd in de categorie personen. Andere categorieën zijn overheid, voorstellen en bedrijven. Sinds december vorig jaar konden mensen kandidaten voordragen waarna een vijfkoppige jury, onder voorzitterschap van columniste Karin Spaink, twaalf inzendingen heeft genomineerd.

De organisatie van de Big Brother Awards is in handen van Stichting Bits of Freedom, een organisatie die privacy en communicatievrijheid in de digitale wereld verdedigt. Directeur Ot van Daalen hoopt met de awards bedrijven en overheid aan te zetten hun gedrag te verbeteren en bovendien meer bewustwording te creëren onder burgers. “Het is schandalig hoe maatregelen die onze privacy schenden over ons heen worden gestort. We leven in een controlemaatschappij en het vertrouwen in de goedheid van de overheid is misplaatst”, aldus Van Daalen.

De uitreiking vindt plaats op vrijdagavond 5 februari in de Balie in Amsterdam.

Reblog this post [with Zemanta]

Reacties zijn gesloten