Amsterdamse kinderen eerst

image bij FlickrAmsterdam- Kinderen die in Amsterdam wonen moeten voorrang krijgen bij de toelating tot middelbare scholen in de hoofdstad. Dat vinden niet alleen het ouderinitiatief Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (SVSA), maar ook de VVD, SP, CDA en D66. Dat bleek gisteravond tijdens een onderwijsdebat in De Balie.

 De partijen willen dat er een einde komt aan de huidige situatie waarin kinderen uit omliggende gemeenten net zoveel kans maken om toe gelaten te worden tot een middelbare school in Amsterdam als Amsterdamse kinderen. Lodewijk Asscher (PvdA), de huidige wethouder van onderwijs, sprak gisteren echter geen steun uit voor het verlenen van voorrang aan Amsterdamse kinderen.

 

Asscher benadrukte dat gemeenten rondom Amsterdam niet hetzelfde aanbod hebben. “Die gemeenten zijn zo klein dat  kinderen wel gedwongen zijn om naar Amsterdam te gaan. Amsterdam heeft ook een verantwoordelijkheid voor die kinderen.” Krijn van Beek, voorzitter van het SVSA, zei dat er goed is gekeken naar alle omliggende plekken en dat alle kinderen buiten Amsterdam voorrang hebben in één plaats.

Fenna Ulichki, raadslid voor GroenLinks zei geïnteresseerd te zijn in het plan, maar stelde dat zij staat voor kleurrijke lycea. Volgens Van Beek zijn alle scholen waar geloot wordt behoorlijk blank en zijn de kinderen die uit de andere gemeenten komen over het algemeen ook blank. “Die verdringen onze eigen allochtone kinderen van die goede scholen. Dat is één van de belangrijkste argumenten om voorrang te verlenen aan Amsterdamse kinderen.”

De meest populaire Amsterdamse scholen loten al jaren bij de toelating van nieuwe leerlingen. Volgens het SVSA komen ieder jaar ongeveer driehonderd Amsterdamse kinderen niet op de school van hun eerste keuze terecht, soms zelfs op de school van hun vijfde of zesde keuze. Jaarlijks gaan er zo’n duizend kinderen uit omliggende gemeenten naar Amsterdamse scholen, aldus het SVSA.