Jongeren en politici samen op Hyves

IMG_1014Amsterdam – In stadsdeel Osdorp is gisteren tijdens de deelraadvergadering een Hyvespagina voor jongeren en politici gelanceerd. De website ‘Jongeren en raadsleden in Amsterdam Nieuw-West’ moet jongeren en politici makkelijker met elkaar in contact brengen.

De Hyvespagina is onderdeel van het project ‘Loop mee met een raadslid’. Voor dit project koppelt raadslid Edith Brouwer (PvdA) jongeren tussen de tien en twintig jaar aan een lid van de deelraad. Zij kunnen zich opgeven door een e-mail te sturen. De politicus en de jongere maken vervolgens zelf een afspraak om met elkaar mee te lopen. “Het raadslid neemt de jongere mee naar een activiteit, zoals een vergadering, en andersom neemt de jongere het raadslid mee naar bijvoorbeeld paardrijles,” zegt Brouwer.

In het oorspronkelijke plan zou het project gisteren eindigen, maar Brouwer zet het door omdat nog niet iedereen een afspraak heeft gehad. Van de zeventien koppels hebben er tot nu toe negen met elkaar meegelopen. Brouwer: “Daar zit meteen de grootste valkuil van het project. Een afspraak maken is niet altijd makkelijk. De raadsleden zijn druk en niet alle jongeren plannen even ver vooruit.”

De Hyvespagina ‘Jongeren en raadsleden in Amsterdam Nieuw-West’, moet ervoor zorgen dat de raadsleden en jongeren nu ook zelf , zonder tussenkomst van Brouwer, met elkaar in contact kunnen komen. Op die pagina kunnen ze elkaar uitnodigen voor activiteiten. Het is een idee van Brouwer en Naphur van Apeldoorn (17), een scholier uit vijf Gymnasium die aan Brouwer gekoppeld was.

Van Apeldoorn gaf zich op voor het project omdat hij wel nieuwsgierig was naar de politiek. “Ik had er een grauw beeld van. Ik dacht dat het alleen maar mannen in pak zouden zijn. Maar dat was niet zo. Het zijn echte mensen.”

Op haar beurt werd Brouwer door Van Apeldoorn meegenomen naar een talentenavond op het Calandlyceum, waar leerlingen hun zangkwaliteiten lieten horen. “Het was leuk om haar mee te nemen naar een jaarlijks evenement op onze school,” zegt Van Apeldoorn. Of hij het idee heeft dat Brouwer nu ook meer begrijpt van jongeren? “Het is een stapje dichterbij. Maar er is meer uitwisseling nodig. Ze heeft nu alleen met mij gepraat en niet met andere leeftijdsgenoten.”

In oktober vorig jaar werden de eerste afspraken tussen jongeren en deelraadsleden gemaakt. Het idee voor het project had Brouwer al langer. “Tijdens een fractievergadering ongeveer een jaar geleden waren een aantal collega’s heel stellig over wat jongeren in het stadsdeel willen. Maar ik vroeg me af hoe ze dat eigenlijk weten?” Brouwer stuurde een e-mail naar haar collega’s in de deelraad en begon in haar directe omgeving jongeren te werven. “De meeste deelraadsleden reageerden meteen enthousiast. En als ze nog niet enthousiast waren, dan hoop ik na vanavond wel,” aldus Brouwer.