Koersverandering theaterschool

Amsterdam, 19 jan – De verschillende disciplines van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten gaan meer samenwerken. Dat zegt Bridget Kievits, lid van het College van Bestuur van de Hogeschool. Vorige week kondigde Leontien Wiering, de directeur van de Theaterschool, aan per 1 april op te stappen. Ze dacht “niet de juiste persoon” te zijn om de veranderingen door te voeren.

Afbeelding: Flickr.com

Afbeelding: Flickr.com

De Theaterschool wil met de koersverandering “beter aansluiten op de eisen van deze tijd”. Alle instituten van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten denken volgens Kievits na over hun toekomstige positie in het veranderende beroepsveld. “De veranderingen zullen bij de meeste andere instituten echter niet zo ingrijpend zijn.”

Samenwerking

Binnen de Theaterschool bestaan verschillende opleidingen waar studenten voor kunnen kiezen, zoals een dans- of een toneelopleiding. Studenten blijven verbonden aan hun gekozen richting, maar de aparte opleidingen gaan wel meer samenwerken. De Theaterschool wil zo de creatieve vermogens van studenten verbreden. Welke vormen de samenwerking precies gaat aannemen, is nog niet bekend.

Vorig jaar stelde een commissie van de Theaterschool een intern rapport op over de beoogde veranderingen. Dit vormde de basis van het proces waarmee Leontien Wiering in augustus aan haar directeurschap begon. Dat zij opstapt, vindt het College van Bestuur dan ook jammer. “We hebben nog steeds het volste vertrouwen in haar capaciteiten,” aldus Kievits.

Op zoek

Jet de Ranitz treedt 1 april aan als nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool. Zij zal samen met Kievits op zoek gaan naar een nieuwe directeur. Tot 31 maart werkt De Ranitz nog als zakelijk directeur voor het Nederlands Dans Theater.

Wanneer een nieuwe directeur van de Theaterschool aantreedt, is nog onbekend. “Snelheid is niet altijd het beste middel”, aldus De Ranitz. Volgens Kievits wordt er wellicht eerst gekeken naar een interim-directeur.

Vorig jaar stapte ook conservatoriumdirecteur Andries Mulder al na enkele maanden op. Daar was volgens Kievits geen sprake van een veranderopdracht, maar van onenigheid tussen de organisatie en de directeur. Kievits benadrukt dat de beoogde vernieuwingen binnen de Theaterschool niets te maken hebben met de bezuinigingen in de kunstwereld.