Eerste iPad-documentaire gepresenteerd


De eerste iPaddocumentaire ter wereld van VPRO/Tegenlicht
De eerste iPaddocumentaire ter wereld. Afbeelding: VPRO/Tegenlicht

Amsterdam, 26 jan – Het programma Tegenlicht van de VPRO presenteerde gisteren in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de eerste documentaire ter wereld die speciaal is ontwikkeld voor de iPad. Money & Speed. Inside the Black Box reconstrueert de gebeurtenissen van 6 mei 2010:  de snelste en diepste daling van de Amerikaanse beurzen ooit.

De iPadversie van de documentaire komt aanstaande maandag tegelijkertijd uit met de televisiedocumentaire. De televisiedocumentaire vormt een doorlopend verhaal. Bij de iPadversie kan tijdens de film extra achtergrondinformatie worden opgeroepen door met de vingers het scherm aan te raken, zoals biografieën van de geïnterviewden, plattegronden, externe  rapporten en de aandelenkoersen tijdens en rondom de beurscrash. Ook is het mogelijk om de actuele aandelenkoersen wereldwijd live te volgen en te vergelijken met die van 6 mei.

De documentaire is gemaakt door de Amsterdamse documentairemaakster Marije Meerman, in samenwerking met het Arnhemse ontwerpersduo Joris Maltha en Daniël Gross. “In de film vliegen de getallen voorbij. De iPad geeft je verschillende mogelijkheid om je verder te verdiepen”, aldus Meerman. Toch denkt ze dat het verhaal van de film ook in de iPadversie centraal blijft staan. “Het is moeilijk om zelf conclusies te trekken uit de grote hoeveelheid gegevens. Het onderwerp is te complex. Daarom is het in de iPadversie in de eerste vier minuten van de film niet mogelijk om achtergrondinformatie op te vragen.”

Op 6 mei 2010 om 14.42 uur zakte de Dow Jones Index in 7,5 minuut bijna duizend punten. Twintig minuten later waren de financiële markten weer grotendeels hersteld. De oorzaak van deze plotselinge daling ligt volgens de documentairemakers in het feit dat de handel in aandelen grotendeels is uitbesteed aan computers. Meerman: “De beurscrash van 6 mei maakt duidelijk hoe kwetsbaar onze economie is. Niet mensen, maar machines beheersen de beursen.”

Money & Speed. Inside the Black Box, maandag 31 januari om 20.55 uur op Nederland 3. De iPadversie is gratis te downloaden via de App store.

Enhanced by Zemanta