Provinciale staten: 'vissen in dezelfde vijver'

Op 2 maart 2011 vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats.   Copyright: PiraatNijmegen via Flickr.com
Op 2 maart 2011 vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Copyright: PiraatNijmegen via Flickr.com

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen schrijft Nieuw Amsterdams Peil elke woensdag over deze ‘onzichtbare’ bestuurslaag. Deze week: Ouderenpolitiek.

Amsterdam, 26 jan- Een luxepositie voor inwoners op leeftijd van Noord Holland. Dit jaar zijn er maar liefst twee politieke partijen die opkomen voor hun belangen: Ouderenpartij Noord Holland en 50PLUS. NAP sprak met twee betrokken politici.

De ene politicus vertrekt uit de ouderenpolitiek, de ander begint net nieuw. Piet Bruystens (74) treedt na 16 jaar terug als fractievoorzitter en lijsttrekker van de Ouderenpartij Noord Holland. Kees de Lange (67) van de partij 50PLUS is dit jaar voor het eerst lijsttrekker in Noord Holland.

Hoe ervaren jullie de concurrentie?

“Ik vind het geen goede zaak,” aldus Bruystens van de 50PLUS Partij. “Het is jammer dat we allebei in dezelfde vijver gaan vissen”. De Lange ziet het allemaal wat luchtiger: “Daar maak ik me geen zorgen om. Ik merk niet of nauwelijks iets van de andere partij. Wij hebben in één week tijd meer publiciteit dan de Ouderenpartij Noord Holland in vier á vijf jaar.”

Hoe vinden jullie de partijprogramma’s van de ander?

“Een beetje warrig”, noemt Bruystens het beleid van zijn collega’s bij de 50PLUS partij. “Hun programma zegt niet zoveel over de provincie, ze laten duidelijk zien dat ze gewoon graag in de eerste kamer willen.” Dat klopt ook volgens de Lange: “Wij willen een belangrijke rol, zowel in de Eerste Kamer als uiteindelijk in de Tweede Kamer. Wij zijn geen eendagsvlieg die alleen in de provincie aanwezig is.” Over het programma van de Ouderenpartij is hij ook duidelijk: “Heb ik niet eens gelezen. Ook in de media is helemaal niet duidelijk waar de Ouderenpartij voor staat.”

Wordt er ook samengewerkt?

Overleg is er niet geweest. Wel één keertje op landelijk niveau met de landelijke ouderenpartijen, maar niet tussen deze twee partijen onderling. De Lange: “Dat zou tijdverspilling zijn.” Uit die landelijke ontmoeting bleek volgens de Lange toch al ze een andere kijk op de ouderenproblematiek hebben. “Ze denken veel meer vanuit de provincie.” Dit gebrek aan overleg vindt Bruystens “Echt heel jammer. We konden elkaar toch versterken.” Maar om nou zelf naar de 50PLUS partij te stappen voor een praatje gaat hem te ver: “Dat is niet aan ons. Wij zitten hier al 16 jaar. Dat initiatief ligt bij hen.”

Zijn er ook positieve punten?

Dat is voor beide moeilijk te zeggen. De Lange: “Ze zijn nooit echt succesvol geweest, ik zou niet eens weten wie de nieuwe lijsttrekker is.” Bruystens weet ook niet zo snel iets te bedenken: “Ik had ook nog niet gekeken op hun site . Maar de nieuwkomer heeft nog nooit iets voor de ouderen gepresteerd. Dus ik kan ze nog niet positief beoordelen.”

Toch sluiten beide partijen een samenwerking in de toekomst niet uit. De Lange: “Misschien een lijstverbinding.” En Bruystens: “Je moet het altijd bespreekbaar houden.”