Kieskompas: 50PLUS verdraait feiten

Foto: Seany www.flickr.com
Foto: Seany www.flickr.com

Amsterdam, 2 feb – De 50PLUS partij verdraait de feiten over het samenstellen van het Kieskompas. Dit zegt directeur van Kieskompas André Krouwel in reactie op aantijgingen van 50PLUS dat de website nieuwe partijen zou “discrimineren.”

Vandaag komt Kieskompas voor de Provinciale Statenverkiezingen online. De website, gefinancierd door de overheid, rekent uit op basis van 30 stellingen welke partij bij je standpunten past. Volgens directeur Krouwel is de stemadviesmachine op “eerlijke wijze” samengesteld. Alle politieke partijen mochten stellingonderwerpen en standpunten aanleveren. Op 2 december werden de uiteindelijke stellingen in een gezamenlijke conferentie vastgesteld. “Daar was 50PLUS ook bij aanwezig. ”

Kandidaat van 50PLUS Hylke ten Cate bevestigt weliswaar zijn aanwezigheid op de conferentie, maar zegt dat de stellingen daarvoor al vaststonden. “We werden overdonderd,” aldus Ten Cate. Zijn lijsttrekker Kees de Lange schreef in een persbericht maandag dat nieuwe partijen worden “gediscrimineerd” door Kieskompas. De Lange tegen NAP: “De gevestigde partijen hebben de stellingen bepaald. De nieuwe partijen zijn niet geraadpleegd voor onderwerpen. Daarom staat er nu niets over ouderenproblematiek in.”

“Onzin,” aldus een verbaasde directeur Krouwel van Kieskompas.  “50PLUS was aanwezig op de conferentie en heeft stellingen ingebracht. Na het bespreken daarvan was het Ten Cates eigen conclusie dat ze te ingewikkeld waren en inhoudelijk bij de landelijke politiek thuishoort.” Volgens Krouwel geeft 50PLUS een onjuiste weergave van de feitelijke gebeurtenissen. “Erg jammer dat een partij op deze wijze de publiciteit zoekt.”

Lijsttrekker Khaled Sakhel van de Groenen, een andere nieuwe partij, zegt geen problemen te hebben gehad met Kieskompas. Maar hij begrijpt 50PLUS wel. “Een dergelijke one-issue partij voelt zich tekort gedaan als hun onderwerp niet in de stellingen voorkomt.”