Zesduizend passagiers gestrand op Schiphol door noodweer

AMSTERDAM, 6 januari – Zesduizend KLM-passagiers zijn in de nacht van donderdag op vrijdag vanwege het slechte weer gestrand op de Luchthaven Schiphol. Dat laat een woordvoerder van KLM weten. In totaal zijn er 42 vluchten geannuleerd.

Door de sterke wind gisteren kon slechts één baan – de Aalsmeerbaan – worden gebruikt voor vertrekkende en binnenkomende vluchten. Ger van Riemsdijk, airportmanager van Schiphol, vertelt dat het vooral om passagiers gaat die hun verbinding hebben gemist. De gemiddelde vertraging was volgens Riemsdijk één tot anderhalf uur.

Door goede communicatie met andere luchthavens bleef de schade beperkt. “Wanneer we dit soort omstandigheden verwachten, maken de KLM, de luchtverkeersleiding en de luchthavenorganisatie afspraken over de te nemen maatregelen”, aldus Ger van Riemsdijk.

Ook is veel bagage op Schiphol gestrand. “Het weer is vandaag bijgetrokken, dus we gaan de achterstand wegwerken”, zegt Van Riemsdijk. De KLM verwacht snel de gestrande passagiers te kunnen helpen, alduseen woordvoerder van KLM.