Vijftien jaar cel voor moord op ‘goede vriend’

Amsterdam, 1 februari – Stefano L. (20) is maandag veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor moord op zijn vriend Quincy (16). De toen achttienjarige L. schoot in september 2010 vijfmaal op het slachtoffer na een woordenwisseling over een gebroken duim.

Foto: Alvimann (MorgueFile)
Foto: Alvimann (MorgueFile)

De rechter rekent het de verdachte extra zwaar aan dat hij het leven van zijn ‘vriend’ op een “onvermoeds moment”, na een “futiele ruzie”, beëindigd heeft. Wel is er strafvermindering toegepast, omdat de verdachte op het moment van de moord “nog niet volledig uitgerijpt” was: hij was op het moment van het delict pas 18 jaar. De rechter heeft hem vijftien jaar onvoorwaardelijke celstraf opgelegd.

De vrienden hadden op 2 september 2010 ruzie gekregen. De verdachte vond dat Quincy ervoor had gezorgd dat L.’s duim was gebroken bij een scooterongeluk eerder die week. Hij was gefrustreerd dat Quincy hem niet financieel wilde compenseren voor de gebroken duim. In een huis in Amsterdam vuurde L. vervolgens minimaal vijf kogels af op het slachtoffer, waarschijnlijk met een omgebouwd gaswapen. De jongen overleed dezelfde dag in het VU Medisch Centrum.

Volgens de rechter heeft Quincy de verdachte tot het laatste moment vertrouwd en zou hij na de schoten nog hebben gevraagd of het echt waar was dat zijn ‘maatje’ hem had neergeschoten. L. ontkent schuld.

Ondanks de ontkenning van L. acht de rechter de moord bewezen. In een afgetapt telefoongesprek in straattaal tussen L. en een derde vriend, kort na de moord, beschuldigt die vriend L. van de moord.

Twee mensen waren getuige van de moord. Een andere persoon verklaarde dat L. hem vlak na de moord had bezocht en zou hebben gezegd dat hij iemand had neergeschoten.