Toch nog muziek in samenwerking Oost en muzyQ

AMSTERDAM, 3 februari – Stadsdeel Oost en de eigenaar van muzyQ zijn het eens geworden over de toekomst van het muziekmakerscentrum. De eigenaar van muzyQ, Stichting Orfeos Studio, blijft eigenaar van het pand, mits ze binnen enkele jaren de hele hypotheeklast kunnen betalen. Eerder lukte dat muzyQ niet en moest het stadsdeel bijspringen.

Een oefenruimte in muziekcentrum muzyQ. Foto: MuzyQ
Een oefenruimte in muziekcentrum muzyQ. Foto: MuzyQ

Dat maken beide partijen vandaag bekend. Vorig jaar bracht het stadsdeel een bod uit op het centrum, waar oefenruimtes voor muzikanten worden aangeboden. Oost staat garant voor het muziekcentrum dat open ging in 2009. Het stadsdeel was daarom verplicht bij te dragen aan de hypotheek toen muzyQ dat in september 2010 zelf niet meer kon.

Dat bedrag is opgelopen tot zes ton. Het stadsdeel wilde het pand toen aankopen, maar het bod van 13,5 miljoen euro werd door Stichting Orfeos Studio geweigerd. Daarop stapte het stadsdeel in december vorig jaar naar de rechter.

De rechter adviseerde de beide partijen om met elkaar in gesprek te gaan. Dat wilde het stadsdeel niet tot een aantal dagen voordat de rechter uitspraak zou doen op 1 februari. Stadsdeelbestuurder Lieke Thesingh (Vastgoed, GroenLinks) noemt de overeenkomst “het beste voor beide partijen”. Als muzyQ ook op de lange termijn niet kan betalen, heeft stadsdeel Oost het recht het pand te kopen zonder tussenkomst van de rechter.

Directeur van muzyQ Chris de Jong is “opgelucht” over de uitkomst van de gesprekken tussen de gemeente en het muziekcentrum. “Eindelijk kan ik me voor de volle honderd procent inzetten voor het muziekcentrum.” In het begin zal muzyQ een “bescheiden deel” meebetalen, aldus De Jong. Wanneer muzyQ volledig op eigen benen moet staan, is nog onbekend.

Een onderzoekscommissie die de stadsdeelraad instelde, oordeelde in december vorig jaar dat voormalig stadsdeel Oost-Watergraafsmeer (nu stadsdeel Oost) grote financiële risico’s nam door garant te staan voor muzyQ. Het pand kostte 26 miljoen euro en daarmee viel de garantstelling meer dan twee keer hoger uit dan de 10 miljoen waar de deelraad mee had ingestemd. Een woordvoerder van stadsdeel Oost laat weten van de situatie “geleerd” te hebben. “We zullen een dergelijke constructie nooit meer aangaan.”