'Na de bekendmaking van de Koningin viel het kwartje wel'

Amstelveen moet een jaartje langer wachten op het bezoek van het Koninklijk Huis. De troonwisseling kwam voor velen als een grote verrassing. Maar veel voorbereidingen hadden de plaatselijke ondernemers nog niet getroffen. “Van de week zei mijn baas nog: wanneer horen we nou eens wat van de gemeente?”

“De gemeente was goed bezig, dus ik maakte me geen zorgen. Maar ik had het gevoel dat alle voorbereidingen wel een beetje kort dag waren.” Eugène van Angelbeek (43) is mede-eigenaar van restaurant De Jonge Dikkert, dat in de molen De Dikkert gevestigd is. “Na de bekendmaking van de Koningin valt dan het kwartje wel.”

Geen bezoek, wel feest
De troonwisseling heeft niet alleen gevolgen voor het Koninklijk Huis. De Koningin bezoekt elk jaar op de nationale feestdag een aantal gemeentes in Nederland voor een feestelijke rondleiding. Dit jaar waren Amstelveen en De Rijp aan de beurt. Maar aangezien de abdicatie van de Koningin en de daaropvolgende inhuldiging van de Koning traditioneel plaatsvinden in Amsterdam gaat het feest in de Noord-Hollandse gemeentes niet door. Wel werd bekendgemaakt dat het bezoek van het Koninklijk Huis alsnog zal plaatsvinden op de eerste Koningsdag in 2014.

Het Stadsplein in Amstelveen (Foto: Sam de Voogt)
Het Stadsplein in Amstelveen (Foto: Sam de Voogt)

Het grootste feest in Amstelveen vindt altijd plaats aan de Amsterdamseweg, bij horecagelegenheid Abina. Bedrijfsleider Martijn de Jong (42) wijst naar een foto boven de bar. Op de foto staat het stampvol met in het oranje geklede mensen. “Tienduizend man stond er vorig jaar”, zegt hij. Qua voorbereiding verandert er voor hem niets, Koninklijk bezoek of niet. “Het staat hier helemaal vol met mensen, het Koninklijk Huis komt hier toch niet langs.”

Geheime route
Over de plannen voor het bezoek van de Koningin aan Amstelveen was nog weinig bekend, behalve dat het rond het winkelcentrum Stadshart van de gemeente plaats zou vinden. Volgens de gemeente speelde bij de keuze voor deze plek de veiligheid een belangrijke rol. De daadwerkelijke route van het bezoek van de leden van de Koninklijke familie wordt elk jaar traditioneel pas begin april onthuld. Maar volgens banketbakker Johan Koolhuis, met zijn bakkerij gevestigd aan de Rembrandtweg, komen ze bij hem langs. “Er is een hele delegatie voor de deur geweest. In principe denk ik dat het hier gaat gebeuren.”

De molen van restauranthouder Van Angelbeek ligt aan ook aan de Amsterdamseweg. Niet op de route dus. Toch heeft hij de stiekeme hoop dat de Koning volgend jaar even langskomt. “Stel je voor dat hij even binnenwipt. Hij moet toch ook lunchen.” Van Angelbeek wil de molen laten draaien, en hoopt daarmee de aandacht van televisiemakers te trekken. “Dat is toch een mooi plaatje.”

De Rembrandtweg grenst aan het Stadsplein (Foto: Sam de Voogt)
De Rembrandtweg grenst aan het Stadsplein (Foto: Sam de Voogt)
Verrassing voor iedereen
De Rembrandtweg komt uit op het Stadsplein. Omringd door de schouwburg, de bibliotheek en een aantal cafés is dit het plein waarop de afsluitende festiviteiten plaats zouden kunnen vinden. De barvrouw van het aan het plein gelegen restaurant 8cht – ze wil zonder toestemming van haar afwezige baas haar naam niet geven – kan er weinig over kwijt. “We hadden nog niet veel gehoord. Mijn baas zei van de week nog: wanneer horen we nou eens wat van de gemeente? Nou, dit zal de reden wel zijn geweest.” Het restaurant wilde eerder open gaan, voor alle toeschouwers.

Volgens woordvoerder Susan van Vliet was de gemeente Amstelveen niet van tevoren op de hoogte. “We waren juist heel druk bezig met alle voorbereidingen. We hadden voor volgende week een bewonersavond en een ondernemersbijeenkomst gepland staan.” Van Vliet hoorde het nieuws van de troonwisseling net als vele Nederlanders via de televisie. Alleen de burgemeester werd iets voor zevenen ingelicht. “Ik vind dat er door ondernemers een foute indruk wordt gewekt als zij zeggen dat de gemeente er niet volop mee bezig was. We moeten wel eerst iets te melden hebben voordat we bijeenkomsten gaan organiseren.”

Rustig afwachten
Voor nu wacht keurslager Coert Stronkhorst (50) nog even af met grote investeringen voor de laatste Koninginnedag ooit. Hij wil eerst wel eens weten hoe ‘de agenda op de Dam’ eruit ziet. Vorig jaar verkocht hij meer dan tweeduizend hamburgers. “Maar als iedereen voor de televisie gaat zitten om de inhuldiging te zien, dan ga ik er niet zoveel verkopen.”

De plaatselijke ondernemers wachten daarom nog even rustig af. Ook Van Angelbeek verwacht dat het rustiger wordt. “Iedereen gaat toch thuis op de bank zitten wachten op een traan van Maxima.”