Extra kosten verbouwing plein in Amsterdam-West

De herinrichting van het Witte de Withplein in Amsterdam-West kost 53.000 euro extra, omdat de gemeente zich niet aan het oorspronkelijke ontwerp van de kunstenaar heeft gehouden. Dat bevestigt een voorlichter van het dagelijks bestuur van stadsdeel West.

Het plein in West moest in november 2012 opnieuw verbouwd worden om alsnog aan het ontwerp van beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen te voldoen. Daardoor was het plein een half jaar later af dan gepland.

Het Witte de Withplein na de twee verbouwingen (Foto: Kaya Bouma)
Het Witte de Withplein na de twee verbouwingen (Foto: Kaya Bouma)

In mei 2011 begon stadsdeel West met de herinrichting van het Witte de Withplein. Van Houwelingen maakte een ontwerp voor de verbouwing. Het zou een leeg plein worden met in het midden een kunstwerk van Van Houwelingen: een ijzeren platform van vijf bij acht meter. Bij de verbouwing van het plein in het voorjaar van 2012 werden er fietsenrekken op het plein geplaatst die niet in het ontwerp stonden. Ook kwamen er betonblokken op het plein om te voorkomen dat auto’s het plein op kunnen.

Van Houwelingen: “Het was een heel ander plein geworden dan in mijn ontwerp. Voor mijn kunstwerk was geen ruimte meer.” De kunstenaar liet daarop de gemeente weten zijn kunstwerk niet meer op het plein te willen plaatsen.

“We moeten ons houden aan de afspraken met de kunstenaar”, laat de voorlichter weten. Dus heeft het bestuur besloten de betonblokken weg te halen. De fietsenrekken zijn verplaatst naar de Van Kinsbergenstraat. Ook werd de ondergrond van het plein gefundeerd omdat dit eerder nog niet gedaan was. Deze verbouwingen hebben 53.000 euro gekost. Waarom de verbouwing in eerste instantie niet volgens plan verliep, gaat het dagelijks bestuur nog onderzoeken.

De extra kosten kwamen aan het licht nadat de VVD-fractie West in december schriftelijke vragen stelde over de nieuwe verbouwing van het plein.