Moordverdachte en Ajaxhooligan Rick H. niet ‘doorgesnoven’

Rick H. had alleen een paar biertjes op toen hij op 29 oktober 2011 op de Albert Cuypstraat een 24-jarige man van dichtbij neerschoot. Dat bleek vandaag in de Amsterdamse rechtbank bij zijn proces. Dit staat in contrast met het volgens zijn advocaat in de media gevormde beeld van een ‘doorgedraaide en doorgesnoven gek’.

H., een berucht lid van de harde kern van Ajaxsupporters, kreeg op de vroege ochtend van 29 oktober 2011 op de Albert Cuypstraat in Amsterdam een woordenwisseling met vier mannen van Marokkaanse afkomst in een auto toen hij de straat overstak. In eerste instantie was er niet veel aan de hand, maar toen H. dacht een vuurwapen te zien tussen de benen van de bijrijder raakte hij in paniek en opende het vuur. Dat verklaarde hij vandaag voor de rechtbank. Hierbij werd de bijrijder van het voertuig, de 24-jarige Bilal, geraakt. Bilal overleed later aan zijn verwondingen.

(Foto: Darren J. Sylvester)
(Foto: Darren J. Sylvester)

‘Niet van de drugs’
Advocaat Petra Breukink hekelde de beeldvorming van haar cliënt in de media als een ‘vuurwapengevaarlijke doorgesnoven gek die willekeurig mensen neerschiet.’ Uit niets blijkt dat H. die avond drugs gebruikt had of overmatig alcohol had gedronken. Drugstests hebben niets uitgewezen en op beelden van beveiligingscamera’s van de McDonalds aan de Albert Cuypstraat gedraagt hij zich normaal. Verschillende getuigen hebben bovendien verklaard dat H. ‘niet van de drugs’ is. H. zei zelf dat hij ‘drie of vier biertjes’ had gedronken.

Volgens zijn advocaat had H. het gevoel van ‘hij of ik’, toen hij dacht een vuurwapen te zien liggen. Daarna was er sprake van een ‘plotselinge gemoedsopwelling’. “Mijn cliënt is geen koele berekenende moordenaar, wat de media ook voor beeld schetsen”, zei de raadsvrouw.

Geen voorbedachte rade
Het Openbaar Ministerie heeft een onvoorwaardelijke celstraf van achttien jaar geëist tegen H. wegens doodslag, drie pogingen tot doodslag en illegaal wapenbezit. Volgens de officier van justitie is er onvoldoende bewijs dat er sprake was van voorbedachte rade en dus moord.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.