‘’Verbieden heeft een hoog Noord-Koreagehalte’’

Foto: screenshot Facebook
Foto: screenshot Facebook

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam zijn het niet eens met het verbod op de naam van de Facebookpagina ‘HvA be like’. De pagina, die opgericht werd na het succes van de Facebookpagina ‘Tattas be like’, moest na drie dagen al offline. De hogeschool vindt dat het logo en de naam van de school onrechtmatig werden gebruikt. Dat meldde Foliaweb.

‘HvA be like’ was direct een succes: binnen drie dagen was er al meer dan 3500 keer op de ‘like-button’ geklikt. De Hogeschool van Amsterdam kwam er echter algauw achter, waarna HvA-woordvoerder Meike Verhagen een mailtje stuurde naar de tot op heden onbekende oprichters van de Facebookpagina. ‘’We hebben simpelweg het standaardprotocol gevolgd’’, aldus Verhagen. ‘’Wanneer sites die niet van de HvA zijn ons logo of onze naam gebruiken, dan worden de makers daarvan aangesproken.’’

Hoewel Verhagen zegt ‘erg leuk contact’ gehad te hebben met de jongens die ‘HvA be like’ opgericht hebben, zijn studenten minder te spreken over het verbod. ‘’Ik snap het niet’’, zegt Lars (23), student Sportmarketing. ‘’Dit is gewoon satire. Ik vind het feit dat de oprichters van de pagina de naam moesten veranderen een erg hoog ‘Noord-Koreagehalte’ hebben. Een verbod gaat te ver; het is nou niet dat de HvA te maken heeft met laster of smaad.’’

Ook Fabienne (25), student Sociaal-Juridische Dienstverlening, vindt het verbod overdreven. ‘’Zelf had ik nog niet op de Facebookpagina gekeken, maar ik hoorde er wel over via andere studenten. Zij vonden het gewoon grappig, ik had niet echt het idee dat de oprichters kwaad in de zin hadden.’’

Verhagen stelde tegenover Foliaweb dat ze nog mee heeft gedacht over een nieuwe naam voor de pagina. ‘’En er worden zaken aan de kaak gesteld waar wij als HvA wel iets mee kunnen. Misschien kunnen ze hun likers vragen om de Nationale Studentenenquête in te vullen, zodat we de aanmerkingen ook zwart op wit hebben.’’

Dat de site inmiddels een doorstart heeft gemaakt onder de naam ‘Hogeschool be like’ – 2604 likes – doet de studenten niet heel veel. ‘’Ik kende het niet. En toen las ik dat het offline gehaald moest worden, dus heb ik ook niet meer gekeken omdat ik in de veronderstelling was dat het niet meer bestond’’, zegt Laïs (19), studente Nieuws en Media. Ook Lars kan er niet rouwig om zijn. ‘’Het is niet helemaal mijn humor. Heel af en toe moet ik glimlachen.’’