Gaten in muren oude ACTA-gebouw

Getrapte gaten in de muren zijn een structureel probleem in het oude ACTA-gebouw in Amsterdam Nieuw-West aan de Louwesweg. In het eerste halfjaar van 2014 was de schade 2000 euro. Tijdens de jaarwisseling zijn tien gaten getrapt in de gipsplaten muren. “Een gecertificeerde aannemer kost vijftig euro per uur en dan zijn er ook nog de materiaalkosten. Met de getrapte gaten is hij wel een hele dag bezig”, zegt Nico Heemskerk (22) van Tijdelijk Wonen Amsterdam.

In de flat in Amsterdam Nieuw-West wonen 460 studenten. Daarnaast is het een culturele plek waar creatievelingen en kunstenaars aanwezig zijn. Gezelligheid is de bewoners niet vreemd. Op de gang van de derde verdieping staan kreten als: ‘Ik houd wel van een feestje’ of ‘Partiej’. Onder de leuzen zijn de pas gedichte gaten te zien. “Het vandalisme gebeurt altijd ’s nachts”, zegt Fleur Eymann (23) van Tijdelijk Wonen Amsterdam. “In de tentamenperiode zijn er weinig gaten. Bij feestjes zijn het er meer”, zegt Eymann. Heemskerk vult aan: “Meestal zijn het de bezoekers die de gaten trappen, niet de bewoners. Vaak is het baldadigheid en is er drank of drugs in het spel.”

Verantwoordelijkheid
“Het nieuws van een feestje verspreidt zich snel. Het zijn meestal jonge mensen van buitenaf die alcohol op hebben”, vindt ook Sam Lavasani (25) voorzitter van de bewonerscommissie. “Ze hebben geen controle meer en vertonen dan agressief gedrag.” Het is gemakkelijk voor iemand die geen bewoner is om de muren in te trappen. Als het je eigen huis is, heb je juist de drang om je omgeving te verbeteren, hoewel dit soms lastig is met feestjes.”

Heemskerk pakt zijn laptop erbij en laat foto’s zien: “Als binnen een woongroep een gat wordt getrapt, moet de groep betalen. We doen zelf ook aan actieve opsporing.” Eymann voegt toe: “Dan worden er wel personeelskosten bij in rekening gebracht. Als er een feestaanvraag is geweest, stellen we de aanvrager verantwoordelijk.”

Kosten
De gaten moeten door een gecertificeerde aannemer worden gerepareerd vanwege de brandveiligheid. Voorheen werden de kosten die niet konden worden verhaald door alle bewoners betaald. Sinds 1 januari 2014 is dit veranderd en is een zogeheten ‘pretbudget’ ingesteld. Eymann: “We kunnen per halfjaar 2500 euro aanvragen bij STW Nederland. Dit wordt eerst gebruikt om het vandalisme van te betalen. Met wat overblijft kan de bewonerscommissie iets leuks organiseren voor de bewoners. Zo proberen we er toch nog een positieve draai aan te geven.” Lavasani vindt het pretbudget een goed idee: “Het zorgt ervoor dat de bewoners betrokken raken. Mensen worden zich bewust dat ze het voor iedereen verpesten als ze zich misdragen.”